Кога агроведомството ще заработи прозрачно?

И кога тематичните работни групи ще получават прясната информация за плановете му, пита Наталия Шукадарова

Това беше основният и най-тревожен естествено въпрос, зададен твърде директно / в нейн стил/ от Наталия Шукадарова от ИСС по повод националния Стратегически план за ОСП 2023 – 2027 г.

Евентуално в началото на май ЕК ще ни върне първите коментари по него и ще трябва да бъдем готови да ги обсъдим и променим някои неща.

Но обсъждането както досега ли ще стане, пита се. Тоест обвито в административна мъгла, каквато от години се стеле над тематичната работна група. За съжаление тази мъглявина не се разсея и при новото ръководство на МЗм, за да знаят експертите на браншовете селд като предлагат нещо, какво в крайна сметка се записва в окончателния текст на документите.

Например на последното заседание на Тематичната работна група, няколко дни преди предаването на плана на България в Брюксел, членовете й не са били получили финалните текстове на интервенциите и ставките за еко и агроеко схемите.

Изненадани са останали, че доброволната екосхема за разнообразяване на културите, до четири, в стопанства над 300 дка в последния си вариант е оценена със ставка 3,60 лева на декар, което не е мотивиращо за тях за никакво разнообразяване и позеленяване.

Относно взаимоспомагателния фонд, който трябва да помага на фермерите при кризи, и той не е представен до последно.

Идеите за фонд „Земеделие“ в известна част също изненадват. Например фермери твърдят, че кредитите на фонда са по-нееатрактивни от тези на търговските банки, с които работят. Кредитът за купуване на торове и семена за пшеница например, се е оказал с по-висок лихвен процент от този, който дават банки, с които фермерите си сътрудничат дългосрочно.

Така че МЗм не бива да се изолира, а да търси браншовите експерти, за да може да е полезно на производителите, а не само на себе си.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X