Нещо става в МЗм…Някой иска да доубие сектора

Уверено вървим към лишаване от продоволствена сигурност

Спешно се налага свикване на консултативен съвет при президента по темата

Дори в Брюксел се тревожат от тежкото положение на земеделието у нас, комисар Войчеховски планира посещение

Искаме ли да ядем това, което виждаме на снимката.

Не…

Но уверено натам вървим – да ни хранят с калъпи замразено двайсетгодишно месо от чужди резерви, защото не сме годни да опазим животновъдите си…

Гръцките получават по две евро за произведен килограм телешко, френските – по четири. Нашите в момента продават половината си крави, за да изхранят другата половина…

Пълна срамота!

Уважаеми дами и господа от МЗм, не забелязвате ли, че нещо фатално става в управляваното от вас земеделско министерство?

Съвземете се и обърнете политиката си.Защото това трябваше да стане вчера, днес вече е късно!

И в растениевъдството е пълна трагедия.

Картофопроизводители садят стари семена, без торове и не знаят какво ще очакват да извадят, казва Тодор Джиков.

Зеленчукопроизводители подписват записи на заповед масово, за да получат разсад, препарати и торове…и не знаят как ще се разплащат после.

Имат ли представа управляващите какво се случва на терен и какво ни очаква, питат те.

И биоземеделието отиде на вятъра…

Според Стоилко Апостолов не мина и месец от оптимистичните декларации за по-добро бъдеще на АГРА 2022 и вече се сблъскаха с административния терор. Онзи ден научили, че МЗм няма да се съобрази с мнението на всички заинтересовани страни и няма да премахне изискването за представяне на оценки на трайните насаждения, което пък беше прието миналата година без широко обсъждане и без оценка за въздействието. Изискването затрудни стопаните, тъй като малко от оценителите изобщо се съгласяваха за направят оценки по морално остарялата наредба за базисните цени на трайните насаждения, която е от 1991г. Тези оценки натовариха финансово биопроизводителите и сбъркаха административния апарат на ДФЗ – РА. До края на месец март няма нито един одобрен ангажимент на кандидат, заявил трайни насаждения, придружени с оценка, която е напълно излишна, защото възрастта на насажденията няма никаква връзка с изискванията на биологичното производство.

Преди дни МЗм им сервира и друга новина – че няма да им се плаща подпомагането и за млади трайни насаждения, които все още не са влезли в плододаване.

Пълно безумие е да му спреш на фермера подпомагането, когато е най-трудният период и той има още само разходи, а няма реколта и няма приходи.

За биоживотновъдите да не говорим –няколко години не получават плащане, защото представят фактури за продадени био телета, а ДФЗ им иска фактури за биотелешко месо. Пълен парадокс!

Фермерите вече са абсолютно сигурни, че НЯКОЙ ИСКА ДА ДОУБИЕ СЕКТОРА!!!

И този път, отговорните за тежкото положение на земеделците не са в Брюксел. Там не разбират бъркотията, която настана в земеделието на България. Вчера по време на форум за земеделие, организиран в София, стана ясно, че там са толкова загрижени, че самият еврокомисар Войчеховски планира визита у нас, защото положението в земеделието в България е изключително тежко и тревожно. ЕК даде много механизми, които да се приложат -отпусна средства от Кризисния фонд, даде голяма свобода за държавни помощи, силно препоръча намаляване на ДДС. А нещата у нас стават все по-тревожни и от ЕК не разбират защо.

Правилно са се насочили българските животновъди, които решиха сами да отидат до Брюксел, за да поставят проблемите си, прескачайки българското правителство.

Виктория Димитрова

1 COMMENT

  1. Те сами се самоубиха със своята неграмотност и малоумие но твърда увереност ,че могат да бъдат фермери .До сега в сектора по двата програмни периода са наляти 25 милиарда лева и още 10 милиарда от ДБ .Защо нито един не се сети да направи анализ и да види ,че тези пари не стимулират РАЗВИТИЕТО НА СЕКТОРА а го ликвидират.Вместо с тези пари да станем по производителни и по конкурентни фермите фалират , продуктивността намалява и сектора не изпълнява основната функция която му е отредена да изхранва нацията .Явно ,че не става въпрос до пари а до УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПРОЦЕСИ .Това което се случва сега не от това колко пари са дадени а от липсата на АГРАРЕН МОДЕЛ И ЕКСПРТИ КОИТО ДА УПРАВЛЯВАТ ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ .Селяните които сега се правят на фермери не са виновни след като ни е нямаме подготвени кадри които да им помагат и да им решават проблемите .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X