Сделката на държавата за купуване на зърно не е започнала, защото не се е явил представителят й

Изкупуването на зърно от земеделските производители, което обяви държавата, беше идея, за която държавата си избра представител в лицето на държавна фирма.

Явяването на представителя ще бъде сигнал, че търговията започва, но това досега не е станало и той още не се е появил на сесиите на Софийска стокова борса /ССБ/, за да оферира, т.е. да внесе своята оферта. Реални брокери на сделката на борсата ще бъдат брокерите на Държавен резерв и военовременни запаси.Това обясни снощи по телевизия Евроком главният изпълнителен директор на ССБ Васил Симов.

В това време нашите земеделци искат да реализират продукцията си на цените на международните пазари, които в момента са около 390 долара или 650 лв. на тон и нагоре, защото именно в периода февруари-април в Северното полукълбо пшеницата е с най-висока цена. Като представител на ССБ не мога да им дам съвет да продават или не, допълни той.

Таксите за сделките на борсата са законно определени и не са непосилни – 0 0,1% е таксата на ССБ при големите сделки. Но що се отнася до плащането й, то нека станат сделките, пък тогава ние ще сме склонни да направим така, че да не бъде ощетен бюджета на държавата и може да се направи отстъпка, за да бъдат и двете страни доволни, обясни Симов.

Що се отнася до следващия етап – съхранението на изкупената от държавата пшеница, той обясни, че зърното може да се съхранява 2-3 г и да запазва своите хлебопекарни качества. А тъй като държавата няма бази за целта, тя трябва да ползва т.нар. складове на външни съхранители, като наема частни силози – срещу съответното заплащане, разбира се.

Друг вид договаряне между държавата и зърнопроизводителите – чрез извънборсово споразумение, Симов не препоръчва, защото то не е пазарна стъпка.

1 COMMENT

  1. Дами и г
    оспода, качвайте тия неща и на фейсбук страницата на министерство на земеделието….

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X