Атидже Алиева-Вели, евродепутат ДПС/Обнови Европа: Чуваме българските земеделци и сме загрижени

Търсим отговорите на много въпроси, които земеделците задават, но за съжаление, все още не чуваме отговорите им

Европейската Комисия препоръчва на държавите членки да намалят ставките на ДДС за всички храни и компоненти за тяхното производство, заяви в специално видеообръщение Комисарят по земеделие Януш Войчеховски

Пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на българските земеделци подготвя ДПС, това съобщи по време на форума лидерът на Движението Мустафа Карадайъ

Диалогът е изключително важен за съществуването на държавата. Диалогът между бизнеса и правителството е жизненонеобходим за спокойното развитие на обществото, а още повече е необходим за преодоляването на кризи. И докато диалогът между българските земеделци и преработватели с българските власти е все по-труден, то за пореден път 16-я форум “Да! На българската храна” , организиран със съдействието на г-жа Атидже Алиева- Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа, върна надеждата им, че техните искания и проблеми ще бъдат чути поне на европейско ниво.

Очакването на бранша на предишния 15-и форум беше, че след месеци безвремие, ще се проведе един активен диалог на представителите на агробизнеса с изпълнителната и законодателната власт.Тогава очакванията бяха, че на следващия форум ще се говори за оперативни програми и стратегически план, но за съжаление, поради ситуацията в света, която никой не очакваше, се наложи темата да е “Земеделие по време на война-продоволствена сигурност”. Войната не само промени света, но помете и пазарите – енергийни, суровинни, продоволствени. На преден план излезе въпрос, който от дълго време политиците не приоритизираха – продоволствената сигурност на ЕС. Войната обаче не е единствената причина за продоволствената несигурност. Настоящата криза се очакваше от представителите на земеделския и преработвателния бранш от дълго време и те многократно предупреждаваха за нея. Галопиращи цени и невиждана суша пречат на земеделското производство. Войната ускори процесите. И доведе до пропастта и производители, и прерабователи, и потребители.

Светът е заплашен от недостиг на храни. Спрените доставки от Русия и Украйна заплашиха с глад милиони хора по света. Дори една богата Германия не може да овладее паниката на пазара за олио. За радост, в България няма зърнена криза. Хлябът на българите е осигурен. Но всеки един от секторите в земеделието страда. Бичът в растениевъдството са растящите цени на торовете, в животновъдството – растящите цени на фуражите. Убийствените цени на енергоносителите са бич за всички отрасли. И в тази райска градина на Европа днес българинът купува краставици по 7 лв и пресни картофи по 8 лв килограма. Няма ден, в който да не чуваме новини за фалити на земеделски производители. Какво е бъдещето на земеделския бранш, какво очаква фермерите?

Атидже Алиева-Вели, евродепутат ДПС/Обнови Европа, експерт, който от дълго време работи в полза на българското земеделие се опита да даде отговори и да увери бизнеса, че не е забравен поне в Брюксел:

„ Много е важно бизнесът да има платформа, на която да говори с изпълнителната власт, каза тя. Но във време на война това не е достатъчно. Много е важно в такава ситуация да се включат и представителите на европейските институции, защото европейското законодателство и политики имат пряко въздействие върху цялата верига на производството на храни. Не можем да не обърнем внимание на въздействието, което войната в Украйна оказва върху земеделския сектор.

ЕС в голяма степен е самодостатъчен по отношение на производството на храни. Дори има огромен търговски излишък, който се изнася. Но в редица отношения сме зависими от трети страни, за да произвеждаме тези храни. Очакваме европейският единен пазар и този път да се справи с поемането на тези шокове, така както се справихме заедно и по време на Ковид пандемията. Съществуват обаче опасения относно високите пазарни цени и галопиращата инфлация. В тази връзка и Европейската Комисия, и ние в Европейския парламент още от самото начало на войната започнахме работа по различни мерки с цел да се сведе до минимум опасността от прекъсването на доставките на храни, да се гарантира, че фермерите няма да стигнат до фалит, въпреки че в последните седмици наблюдаваме все по-страшни прогнози за фалити на фермерите. Както и да засилим продоволствената сигурност и да заздравим независимостта на Съюза по отношение на доставките на суровини.

На 23 март Европейската комисия обяви пакет от мерки. На следващия ден в ЕП приехме Резолюция за гарантиране на продоволствената сигурност. С тази Резолюция предложихме редица мерки, които държавите членки да предприемат, за да помогнат на земеделците и на преработвателите да се справят с тези трудни времена. Нашата парламентарна група Обнови Европа е основен участник в изготвянето на тази Резолюция. Освен това, за да сме адекватни на проблемите на земеделците и да търсим решения за тях, правим редовни срещи с европейските асоциации на земеделците.

В рамките на групата Обнови Европа създадохме специална работна група, която изработва както краткосрочни антикризисни мерки, така и дългосрочни мерки за гарантиране на продоволствената сигурност. Аз съм част от тази работна група, така че ще продължим да предлагаме решения в тези кризисни времена.

Заeдно търсим отговорите на много въпроси, които земеделците задават, но за съжаление, все още не чуваме отговорите им. Искрено се надявам на чуваемост от българската изпълнителна власт, защото в голяма степен от нея зависи навременната помощ в Сектор Земеделие. Очакваме да разберем как ще се прилагат европейските мерки в България. Какво ще направи страната ни допълнително, за да подкрепи родните производители?

Един много важен въпрос, който не намери доста време отговор също е на дневен ред – какви са средствата за Сектор „Земеделие“ в Плана за възстановяване и устойчивост. Достатъчни ли ще бъдат предвидените средства и по какъв начин българските власти ще съхранят конкурентноспособноста на българския земеделец? Защото виждаме останалите държави в Европа с какъв огромен финансов ресурс подпомогнаха земеделците си.

Българските земеделци продължават да получават най-ниските директни плащания и за тях ситуацията на пазара ще бъде още по-трудна. Наистина се надявам да намерим отговор и решение на всички тези въпроси“.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който се очаква скоро да посети страната ни по покана на Атидже Алиева-Вели, за да се срещне лично с българските земеделци, се обърна чрез видео съобщение към тях.

Той подчерта, че войната е извадила отново на преден план важността на земеделието. Затова ЕК работи за засилването на устойчивостта на системата за производство на храни в Европа. Мерките, които е предприела Комисията са били незабавни. Те са насочени към стабилизирането на цената за производство на храни от земеделците в Европа.

Европейската Комисия препоръчва на държавите членки да намалят ставките на ДДС за всички храни и компоненти за тяхното производство. Приет е и пакет от краткосрочни мерки за подкрепа на земеделците като активирането на механизма за отпускане на средства от Кризисния резерв на ЕС, разрешаването на използването на земите под угар за отглеждане на храна и месо, както и предварително плащане на директните субсидии. Основата на хранителната сигурност е земеделие, което е печелившо за земеделците, подчерта Войчеховски. Призовавам страните членки да използват Националните си стратегически планове за земеделие за засилването на устойчивостта на сектора. Стратегическите планове сега трябва да се подобрят и допълнят, за да могат да отговорят на тези условия.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на форума „Да! На българската храна. Гарантиране на продоволствената сигурност” подчерта, че никой не е по-голям от хляба.

„Войната в Украйна носи сериозни социални и икономически последици у нас, в региона, в Европа, по целия свят. Но това, което наблюдаваме не са само сътресения на земеделския ни пазар. За първи път от много години насам се прокрадва съмнение дали ще може да се гарантира достъпът до основни хранителни продукти за населението.

Притесненията дали фермерите ще могат да издържат на сериозния натиск от бързо увеличаващите се цени и дали ще успеят да съхранят производството си, стават все по-осезаеми.

Но нека сложим ръка на сърцето си – проблемите в земеделието не са от месец. Те не започват с избухването на войната, а се генерират назад във времето – още от разпределението на субсидиите на декар, през директните помощи, та до днес, когато земеделските производители бяха допълнително натоварени с вдигане на минималния осигурителен праг.

Затова трябва да признаем – ние, политиците, сме длъжници на земеделците. Особено на малките производители, на малките преработватели, на малките търговци.

Техните проблеми ние ги знаем най-добре, защото в нашите избирателни райони са те – дребните стопани. До които днес застават децата и внуците им – младите земеделци.

Ние в ДПС винаги сме се старали да бъдем до тях. Така ще бъде и сега, когато повече от всякога имат нужна от нашата подкрепа.

Рекордно високите цени на енергията, недостига на основни суровини, скъпите торове, фуражи, гориво за земеделска техника, препарати за растителна защита са само част от проблемите на бранша.

Към тях се добавят несигурността по отношение на продукцията, високите екологични изисквания, несигурността на доставките. Да не говорим за няколкократното увеличение на цените на основни продукти, което поставя всички земеделци и домакинствата в изключително трудно положение.

Всички земеделски сектори са засегнати от тази безпрецедентна ситуация, но някои от тях са на прага на фалит. Поради характера и естеството на производството, особена нужда от подкрепа имат малките земеделски производители ва плодове и зеленчуци, животновъдите и зърнопроизводителите.

ДПС вече започна работа по Пакет от антикризисни мерки. Целта ни е да инициираме законодателни промени и да мобилизираме нужното подпомагане за земеделието, особено на най-засегнатите сектори.

Бързам да подчертая, че това е Пакет от антикризисни мерки за гарантиране продоволствената сигурност и за справяне със сериозните последици от войната в Украйна.

Тук визирам в частност и гарантиране достъпността на храните и останалите продукти от основна необходимост, защото не можем да говорим, че продуктите са достъпни, само защото те са налични на пазара. Говорим за достъпност в пълния смисъл – т.е. потребителите не само да имат достъп до тях, но и да могат да си ги позволят.

Подготвяният от ДПС Пакет от мерки ще обхване широк набор от социални и икономически мерки. За да бъде обаче този Пакет ефективен и цялостен, той трябва да бъде изготвен с активното участие на земеделския бранш.

Затова, имайки предвид, че тук сред нас са представители на различни земеделски организации и асоциации и много други ни гледат от дистанция, през различните платформи, искам да се обърна към вас с покана за работна среща, на която да представим и обсъдим с вас проблемите, да чуем всички ваши предложения и да изработим заедно цялостен пакет от мерки и план за действие, които да дадат бърз реален резултат на терен.

Земеделците са гръбнакът на държавата ни и в тези трудни времена ДПС ще даде пълната си подкрепа с експертизата както на евродепутатите си, така и на представителите си в националния парламент, така че да гарантира продоволствената сигурност в държавата и ясната перспектива за всеки от бранша“.

Едва ли някой се заблуждава, че времената, които ни очакват ще са леки. Но със сигурност, диалогът земеделци-държава трябва да го има. Понякога чуваемостта е по-важна дори и от парите!

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X