Въпреки МЗМ, на добър час, сеячи, които ще ни храните и тази година!

Има нещо символично в това, че точно след Деня на лъжата започна активната пролетна сеитба в Добричка област, в зависимост от метеорологичните условия по микрорайони, съобщават ни зърнопроизводителите, които в житницата на страната, отглеждат царевица и слънчоглед на над 1,2 млн. дка. Казаха, че изчакват и последните ниски температури, за да се вдигне и температурата на почвата.

Мнозина влязоха по-плахо в бъдещите ниви, по простата причина, че сеитбата на пролетните култури тази година поставя огромно предизвикателство пред тях. Подготовката е цяла мъка, а в земеделското министерство вятър ги вее на бял кон, казват те.

Но тези дни се зададе и по-масова атака на сеялките.

След 7-8 април стопанствата изведнъж се забързаха и смятат тази година да увеличат площите си.

От фирмите за семена, чийто становища се опитахме да обобщим, става ясно, че тази пролет земеделските производители

са заявили посевен материал поне за 100-200 000 декара отгоре

така че царевицата и слънчогледа могат да достигнат и 1,5 млн.декара.

Това ще стане не само заради по-скъпото слънчогледово семе, за което се прогнозира, че ще вдигне цената си с около още няколкостотин лева над закованите засега около 2000 лева на тон.

А и заради един вид земеделски патриотизъм и меракът на нашите фермери да осигурят на държавата си продукция и олио, за което би трябвало да бъдат поощрени от държавата…

Да, ама не, както казваше един стар колега журналист.

Ръст при производството на маслодайната култура, както това стана и миналата година с около 16-17%, би се получил, ако тя бъде отгледана все пак. А пред отглеждането сега стоят много „ако“…

Да, много са „ако“-тата…

Засега се предвиждат големи горещи вълни…

Да започнем от времето. Капризите му през последните години все повече притесняват фермерите, и ще продължават да го правят.

Според агрометеоролозите лято 2022 в Източна Европа ще бъде повлияно от Ла Ниня /не Ел Ниньо/, която не изключва бури и дъждове през май. А през месец май освен това се очакват и доста високи температури – до 30-35 градуса по Целзий.

Нека нашите фермери да имат предвид тези прогнози за очаквано и по-нататък горещо лято с вероятност от силно преовлажняване, за да не кажем наводняване на моменти и в същото време горещи вълни и сушави периоди.

Да не се поддаваме и на крайните предвиждания за до 40-45 градуса на Балканите, но да го имаме като едно наум, заедно с навлизането на екстремно горещ въздух от Сахара от югозапад.

На второ място в главата на производителите бушуват други вълни – една от тях е за цените на торовете. По тази причина

Мнозина торят с каквото имат

Торовете станаха достатъчно безумно скъпи. В последния месец фермерите записват в тефтерите си уникални цифри и започват оттам нататък да пресмятат себестойността – тръгват от 1 800 – 1 850 лв. без ДДС за амониев нитрат, без който не могат, ако не са складирали свои запаси.

Стигат до фаталния избор дали да торят доста по-пестеливо, което ще е друг риск за реколтата и редуциране на добивите.

В това безумно за тях и за техния бизнес време

земеделците очакваха извъредни продоволствени мерки от МЗм за сеитбата

но от там се носи оглушително мълчание и направо безгрижно неглижиране на сложната ситуация при най-важните пролетни култури, от които ще се произвеждат олиото и много фураж.

Набавянето на необходимите горива и торове е невероятно труден процес днес.

Една част от производителите имат купени торове, друга част сега ги осигуряват. Цената на тон тор няма да е под 1800 лв без ДДС, защото в активния период това не става.

А предстои второто подхранване с торове за есенниците и трябва да започне торене и на пролетниците.

Лошото е, че вече мнозина торят с това, което имат в склада, едни с с комбинирани торове, други – с амониев нитрат, и няма начин да не сме свидетели на

различни по количествен и качествен потенциал посеви

за което ще се очаква специалистите агрономи да дават редовни консултации и съвети.

На трето място идва мазният удар под кръста с горивата. В някои части на страната, като западната, стопаните алармират, че имат проблем с доставките и ги чакат с дни, че и седмици.

А каква по-голяма бариера пред пролетната сеитба и от това…

Въпреки МЗм, на добър час сеячи, които ще ни храните и тази година!

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X