Провалят ли се „продуцентите“ на земеделието ни или не издържат на атаки?

Сбърканата Bg агрополитика не е от днес, от години секторът се тресе от ирационално управление

Причината е, че управляващите не тръгват отзад напред,т.е. от трапезата към фермата, а обратно, а и ЕК така го е кръстила

Днес аграрният министър отново видя политическа атака срещу себе си от части от фермерската общност, основно животновъдната, която твърди, че стопани масово разпродават животни и фалират. Наистина той се оказа един от най-атакуваните министри в този кабинет…

А според него нямало защо, тъй като нямало и фалити, а напротив…Какво е това „напротив“, мъчим се да разберем, констатирайки, че има нещо генерално сбъркано в управлението на сектор земеделие от години. И че Иванов не е първият агроминистър, който е пуснат по този леден улей. Не е и първият, който свиква пресконференция като днешната, щом види зор и атаки, когато се обсъждат ставки.

Според него тази година е налице едно безпрецедентно подпомагане за стопаните със средства от страна на държавата. Предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет и Държавен фонд „Земеделие“ общо182,5 млн.лв. за производителите, без да се смятат парите за борба с градушки и за напояване, с които общият бюджет до края на първото полугодие ще стане почти 200 млн.лева.

.

Защо тогава всички са недоволни? И само с политическа цел ли се прави това? И каква политическа цел могат да имат атакуващите, освен ако не са решили да направят една партия и да се свърши работата. Ама за партия хем е късно, хем не стават, защото не могат да се обединят посмъртно.

Вярно е, че в някои от земеделските браншове милеят за бившите управляващи, чували сме го от устата им, аз лично – да. Но според министър Иванов усилията на ведомството му продължават, за да се противопоставят, и за да помагат на фермерите. Той съобщи, че България ще поиска от ЕК да разработи нов механизъм за нова държавна помощ, подобна на ковид подкрепата. Демек стопаните да потърпят…Търпейки, те днес отново се изпокараха в МЗм как да поделят ковид помощта.

Но обществото ни докога ще може да търпи това…То просто иска да яде родните си домати, сирене и месо, а не вносни, и вижда, че с изсипването на едни милиони това години наред не става.

А в това е майсторлъкът на едно държавно ведомство, което чертае политики, да става…

Иначе битката за пари между отделни браншове ще продължава и чергата все ще се дърпа я наляво, я надясно, защото всички от 15 г. насам страдат от липса на справедливост. Днешните караници за разпределяне на ставките за подпомагането в МЗм бяха 1001-ият пример за това. Всички производителите искат справедлив дял от плана за продоволствена сигурност на ЕС, която държавите трябва да осигурят след натрупалите се две кризи-ковид и война. Настояват с новата помощ да им се признаят по-високите разходи за отглеждане на продукцията, защото себестойността е рязко повишена, както и повече за поскъпналите фуражи, за което са прави.

Между другото Стратегията „От фермата до трапезата“ е със сбъркано име. Господин министър, кажете това в ЕК от името на българското общество, което иска да се тръгне от там какво искаме да ядем.

Б.Р.И другия път, когато ведомството ви дава пресконференция пред журналисти, моля излезте на бул.“Хр.Ботев“. Защото заради озвучаването ви, от фоайето на МЗм, където сте изправили на крак колегите, нищо не се чува от тези, които гледаме онлайн събитието.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X