Земеделците ще доказват с документи увеличени разходи по COVID помощи

По т.нар. COVID помощи ние ще искаме от земеделските стопани да представят реални документи за увеличени разходи, защото тази помощ е за увеличаване на разходи. Това означава, че искаме да осветлим сектора. По метода анализ на риска ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани. Това обяви министърът на земеделието Иван Иванов по БНТ.

Той посочи, че в сряда следобед ще бъде проведено заседание на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”.
“Ние ще вземем решение да започне приемът по изплащането на тези 142 млн. COVID помощи. Те са изключително належащи и е необходимо в най-кратки срокове да бъдат разплатени”, каза министър Иванов.

По думите му има изключително неотложни задачи, които са в голяма степен са за подпомагане на българските фермери.

“През последните дни извършихме изключително много по посока тяхното подпомагане, както с национални, така и с европейски средства. Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор със средства от страна на държавата. Такъв ресурс досега никога не е бил отделян”, похвали се министърът и обяви, че тази година има допълнителни 182,5 млн. лв. държавни средства, които ще се влеят в сектор земеделие.

“Общият бюджет, който тази година ще се изхарчи за земеделие до първото полугодие наближава 200 млн. лв.
По бюджета на ДФЗ има 300 млн. лв., от които 163 млн. лв. са държавни помощи, а останалите са европейско финансиране за директни плащания”, посочи Иванов.

Той припомни, че България и други страни членки ще настояват пред ЕК да се одобри механизъм, чрез който да се използват свободни пари от Втори стълб, за да се подпомогнат земеделски производители.

“Това ще освободи голям ресурс без да натовари държавния бюджет. Минимумът, който се очаква да бъде отпуснат от ЕК е 35 млн. евро. Става въпрос за втората половина на годината.
Ес отпусна кризисен бюджен от 500 млн. евро – за България са 10,6 млн. евро, като възможността е през държавния бюджет да се увеличат с 200%”, пресметна министърът.

“До края на годината имаме възможност да ударим едно изключително сериозно рамо – и ще го направим, на фермерите”, обобщи Иванов.

Той каза още, че се надява в рамките на един месец да бъде готов текстът на Закона за браншовите организации и да бъде представен за обществено обсъждане. „В годините са се натрупали изключително много конфликти между браншови организации и различни земеделски производители в резултат на политическа намеса – едни са били по-близки до управляващите, други – не толкова. И искаме в момента да тушираме всичко това и да сложим всички под общ знаменател“, обяви Иванов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X