Справяне без антибиотици

Иван Бялков – гр. Смолян
Казвам се Иван Бялков и съм от гр. Смолян. Занимавам се с пчеларство от 15 години. Отглеждам заедно с брат ми 27 пчелни семейства (сн. 1).
През пролетта на 2021г. пчелните семейства се развиваха нормално. При рутинен преглед около 10-15 април 2021г. забелязах в едно от семействата прошарено пило и изоставане в развитието – слаб летеж. Внимателно прегледах всички останали семейства и не забелязах промяна в тяхното развитие. Свързах се с д-р Илиян Гечев и споделих проблема, като го помолих за консултация и евентуална помощ. През това време му изпратих снимки на питите със запечатано и незапечатано пило.
Д-р Гечев ме посъветва да изпратя проба от пита с прошареното пило в НДНИВМИ – София за по-точна диагностика. Съвместно с личния лекар д-р Моллова пробата беше изпратена. Получения резултат беше с диагноза – Европейски гнилец.
След проведената отново консултация с д-р Гечев започнах третиране с препарати на „ Екстрактфарма“, както следва – през 3 дни редувам „Бактеромат херб“ с „Имуностарт херб“, като започнах на 19 май 2021г. по 4 третирания с двата вида препарати.
През това време редовно правех снимки на пилото на засегнатото семейство и ги пращах на д-р Гечев (сн. 2).

Сн. 2. Прошарено пило


На 22 май в още 4 семейства се появи леко прошарване на пилото, които веднага бяха включени в схемата за третиране с „Бактеромат херб“ и “Имуностарт херб“ чрез напръскване.
Профилактично през същия период третирах и останалите семейства с тези препарати по 4 пъти за евентуално предпазване от разпространяване на заразата.
След около месец от началото на третирането цветът на ларвите в болните семейства беше бял, перлен и нямаше такива с изменен цвят. Нямаше и новозаразени ларви. Пилото беше прошарено, но здраво. По-късно пилото се уплътни. Само в две от семействата се наблюдаваха по 1-3 броя засъхнали ларви.
В началото на м. август 2021 г. извърших смяна на майките. Семействата успяха да се подготвят много добре за предстоящото зимуване, а през март 2022 г. установих, че няма зимна смъртност и всички семейства са здрави.

Повече в новия брой на в. „Пчела и кошер“, който излиза днес – 13 април 2022 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X