Три дни фолклор от цяла България на събора на овцевъдите

Фолклор и занаяти от цяла България ще събере на едно място десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите.

По традиция, събитието ще започне с прогонване на нечистите сили от кукери. Впечатляващите маски, уникалните костюми и ритуалните им танци, съпроводени със звученето на чановете, които възпяват и пожелават благополучие ще могат да се видят на 6 май от 11,00 ч.

Гости в първия ден на събора ще е емблематичния народен оркестър „101 каба гайди“ и ансамбъла на Федерацията на каракачаните, който ще представи музикалните и танцови традиции на номадската общност.

От Гергьовден до 8 май поляните край Петропавловския манастир ще бъдат огласени от красотата на българските народни ритми по време на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени ще се изявят над 2500 изпълнители в областта на музикалното и танцово народно изкуство и словесния фолклор. Самодейци ще представят различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, от различните етнографски региони на страната. Автентични геги и хурки и обредни хлябове ще бъдат показани в тематичните изложби на десетото издание на конкурса.

За запалените по българските хора и ръченици ще е голямото „Гергьовско надиграване“. То е за фолклорни клубове, групи и формации за българско народно танцово изкуство без ограничение на възрастта. Най-голямото пролетно надиграване на фолклорни клубове в страната ще започне точно в 12,00 ч. на 6 май с общо изпълнение и голямо „Гергьовско хоро край манастира“.

Всеки посетител на Събора, запленен от народните ритми, ще може да се включи хоротеките на 6 и 7 май от 18,00 ч. Те ще бъдат водени от известни хореографи, а изпълненията ще са под съпровода на музика на живо.

В специализирано изложение през трите дни на събора ще бъде представено майсторството на български творци на приложното изкуство. Над 70 занаятчии ще покажат как запазват народните традиции и им вдъхват нов живот. В изложението на занаяти ще има автентични творби иконопис, дърворезба, битови тъкани и бродерия, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове, керамика, бижута, различни сувенири и още много ръчно изработени предмети.

Съборът на овцевъдите ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. Край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще има изложение на животни /овце, кози, кучета и коне/ селскостопанска техника, оборудване и фуражи, фермерски състезания, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар,ия, етно възстановки, и още много атракции за цялото семейство.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X