Китай иска да се самозадоволява със зърно на всяка цена

Китай се опитва да бъде самодостатъчен по оношение на задоволяване на вътрешния си пазар със зърно. Това не е толкова лесно. Времето и пандемията от корона вирус възпрепятстват тези намерения. И световният пазар също е против. Но китайците са решени да преодолеят всички тезиречки.

Китай ще предприеме решителни мерки, за да осигури стабилно производство и доставки на царевица, ориз и пшеница за вътрешния си пазар, каза китайският вицепремиер Ху Чунхуа пред китайски медии. Освен всичко друго, Пекин възнамерява да положи големи усилия за увеличаване на производството на царевица, за да преодолее нарастващата разлика между търсенето и производството на царевица, каза Ху.

Регионите и провинциите, където зпощите с царевица напоследък намаляват, трябва да ускорят повторното им увеличаване, каза вицепремиерът. Правителството ще гарантира, че площите и производството на царевица се стабилизират на нивата от миналата година.

През 2021 г. площите с царевица в Китай са 43,3 милиона хектара, а площите с пшеница са 23,6 милиона хектара. Реколтата от царевица достигна рекордно ниво от почти 273 милиона тона - но потреблението беше още по-високо - от 294 милиона тона. Произведени са около 137 милиона тона пшеница и са консумирани почти 148 милиона тона. Има недосиг в доставките и за двата вида зърно.

В същото време обаче Китай стратегически складира 210 милиона тона царевица - 70% от световните запаси и 142 милиона тона пшеница - 50% от световните запаси.

Китай също така иска да регулира по-строго преработката на царевица и стриктно да контролира или забрани използването на царевица като гориво. Ето защо няколко седмици по-рано ръководството на партията обяви, че иска да изготви нов закон, който да гарантира сигурността на зърното на страната в бъдеще.

Опасения от спад в производство на пшеница

Войната в Украйна и оскъдното глобално предлагане във връзка с много високите цени на зърното, увеличават усилията в Поднебесната за постигане на по-голяма автономия в доставките на зърно. Но климатъ и ковид пандемията пречат на тези намерения.

В средата на март министърът на земеделието Танг Рендзян описа състоянието на китайската зимна пшеница като "най-лошото в историята" и изрази огромни опасения относно доставките на зърно за най-големия потребител на пшеница в света.

Танг Ренджиан каза, че обилните дъждове миналата година са забавили засяването на около една трета от нормалните площи с пшеница. 

„Тазгодишното зърнопроизводство е изправено пред големи трудности“, се казва в съобщението. Изявленията подчертават опасенията на Пекин относно доставките на зърно в Китай в момент, когато войната между Русия и Украйна, които заедно представляват около 29% от световния износ на пшеница, заплашва глобалните доставки да бъдат нарушени.

Продоволствената сигурност има най-висок приоритет
Подхранвани от кризата в Украйна и опасенията за вътрешните доставки, цените на пшеницата също се покачиха до нов рекорд в Китай.  Пекин иска отново да се съсредоточи повече върху продоволствената сигурност на страната. За да се справи с проблема, Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви в доклад, че правителството ще гарантира, че площите, заети със зърнени култури остават стабилни през 2022 г. (поне) и ще увеличи производството на соя и други маслодайни семена, се казва в NDRC.

Страната също ще се опита да увеличи производството на царевица, се казва в него. Вносът на царевица в Китай нарасна до нов рекорд миналата година на фона на рекордно високи вътрешни цени и свиващи се запаси. Китай иска да гарантира баланса между търсенето и предлагането на зърнени храни, олио, памук, захар и торове чрез ефективно използване на държавните резерви и внос, каза NDRC.

Китай планира да отпусне около 41,6 милиарда юана (6,6 милиарда долара) за селскостопански застрахователни субсидии през 2022 г., което е с 30,8% повече на годишна база, съобщава Reuters. Премиерът Ли Къцян каза, че Китай определено ще осигури доставките на ключови селскостопански продукти, включително зърнени храни, тази година.

Всички трябва да работят заедно, за да гарантират, че „чувалът с ориз“ и „кошницата със зеленчуци“ на страната са добре заредени и че продоволствената сигурност е осигурена за всички хора. Пекин също така ще спре всякакви опити за използване на земеделска земя за цели, различни от селското стопанство, се казва в него.


Китайското министерство на земеделието обаче все още има проблем: а именно ефектите от мерките за контрол на COVID-19 върху сеитбата и производството зърно. Министерството на земеделието наскоро заяви, че местните агенции се опитват да осигурят пролетна сеитба, за да положат "солидна основа за рекордна реколта от зърно".

Доставката на селскостопански суровини и семена до нивите е нарушена от мерките Covid, а пролетната обработка на почвата е значително нарушена в някои райони, съобщи Министерството на земеделието и селските райони. Китай се бори с COVID-19 от първото огнище през 2020 г. със строги мерки, ограничаващи движението на стоки и не позволяващи на хората да работят.

Местните власти са инструктирани да подпомагат земеделските стопани при пролетната обработка на почвата, а също и в грижата за пшеничните ниви, за да внасят торове навреме.

На 4 февруари Китай премахна ограниченията върху вноса на руска пшеница, за да разреши вноса от всички региони на Русия. Китай внесе по-малко от 50 000 тона руска пшеница през 2021 г., но общият годишен износ на Русия е 35 милиона тона, което представлява огромен потенциал, ако други нации спрат да избират да купуват руска пшеница.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X