Фермерските пазари – в стара схватка с общинска наредба и кметовете

Правим едно предложение – да влязат в закона за земеделския производител

Всеки един от нас сигурно е ходил по Европа и е видял кокетни пазарчета на местни производители в центъра на големите градове, където може да се купи или плод, зеленчук, мед, сирене и месен деликатес, или ръчно произведение на занаятчиското изкуство.

Защо у нас това го няма и какво ни пречи да го постигнем.

Това бистреха на форум земеделски производители и някои общинари във формат програма Европа на столична община с организатор Фондация Биоселена.

Отговорът на въпроса защо нямаме фермерски пазари като в модерните развити общества явно първо се крие в регламентацията им – те са обект на общинска наредба, а не на закон и от това произлиза, че кметовете решават как и къде да бъдат организирани. А кметовете схващат тези пазари като стопански субекти и говорят само за пари.

В резултат на това участниците на тези пазари, които се мъчат веднъж седмично или месечно да стигнат до тях – не могат, защото ги посрещат ред барикади. Труден достъп, липса на парко места, високи такси за паркиране и т.н.

Благодарение на тази нормативна и администртивн ситуация днес фермерските пазари още са си обект на пълното безхаберие от общините и се оказват нежелани и прогонвани.

Как би могла да се промени тази тъжна ситуация.

Според Владислав Танев, който е градски кулинарен градинар и отглежда градина в община Витоша в столицата, трябва повече доверие към тези които развиват пазарите, а самите те, по начина по който се правят у нас, вече са една остаряла и демоде структура. За Стоилко Апостолов от Биоселена тези пазари имат цена и струват скъпо, шанс е да бъдат и мобилни, но трябва да бъдат там, където техните почитатели ще могат да ги намерят, а не в края на някои град и в някое кьоше.

Боян Коларов, бивш зам.-кмета на община Добрич пък апелира, че е крайно време фермерските пазари да се третират не като стопански субекти, а като културно задължение на общините. Той дава за пример румънски пазар, които се провежда край Добрич, който е развит и улеснен за провеждане от своята държава.

Организаторите на форума предлагат първо изчистване на дефиницията „фермерски пазар“, второ – определяне на предназначението им като фермерски, универсални или специализирани, трето – дефиниране на на срока на организирането им и изписване на ясния им статут…Тоест пълна регламентация.

И тъй като си знаем, че е трудно и направо невъзможно всичко това да бъде вменено за изпълнение в наредбите на всяка една община, стигаме до извода, че трябва закон. Например фермерските пазари не влязат в закона за земеделския производител.

Иначе още десетилетие ще продължат да се борят с общинарите като свиня с тиква, което става досега.

За 8 години например в София има утвърдени само 2 работещи фермерски пазара, постигнати с големи мъки…Какво да кажем за останалите общини, където нехаят и не им се занимава с местните фермери, предлагащи уникалните си стоки за своя потребител и почитател.

Явно държавата трябва да се погрижи за това културно задължение на общините…Призоваваме да го направи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X