Фермерските пазари в Гърция – няма нужда да откриваме топлата вода

Всяка събота в Атина е пазарен ден. Гръцките домакини грабват количките и отиват да напазаруват от кварталния фермерски пазар. Как работи? Общината поставя табелки на улицата в квартала, на която се предвижда да се проведе съботния фермерски пазар, за да могат хората да преместят колите си в петък вечер. В събота сутрин улицата се превзема от продавачите – както фермери, така и търговци. Всеки квартал на големите градове има такъв пазар, който сменя улицата на месец-два. Производителите от цялата страна подават заявление за участие във фермерските пазари в гръцкото министерство на земеделието, а то ги разпределя към конкретен пазар. Всяка събота фермерът товари продукцията си и отива там, където е определен. Заплаща такса за участие.





Гръцките домакини пазаруват на тези пазари за седмица напред и хората са наистина много. Цените са добри, стоката – прясна. Продавачите се надвикват един друг, хвалейки продукцията си и разменят новините с бай Ставрос и кира Мария, вече се познават от години. Затова кира Мария никога не купува полски домати, а чака Йоргос да дойде в събота от Крит, за да научи и дали дъщеричката му е спечелила състезанието по танци.

На една от сергиите се заговарям с Никос и Катерина – фермери от слънчева Илия, на стотина километра южно от Атина, на полуостров Пелопонес. Картофите им са прекрасни и ги продават по 1 евро килограма.

Никос и Катерина са на около 40 години и са земеделци от около 15 от тях. Произвеждат картофи, лук, чесън, дини. Никос е ЗП, а Катерина работи другаде и помага на съпруга си само в събота, на пазара. Отглеждат картофи на 10 дка, от които прибират 50 тона от две реколти, 20 дка дини, 10 дка лук и чесън. Плащат 2 осигуровки – за пенсия и застраховка на реколтата, от които се покриват щети при катастрофални събития.

Получават само директни субсидии на площ. Не участват по други програми, по които се финансират оранжерии и закупуване на машини, например. Казват, че не желаят, защото процедурата за кандидатсване е дълга и тромава, а получаването на парите се бави. Имат разрешително да продават само на пазара, тъй като продукцията, която произвеждат не е достатъчна като количество. Според количеството продукция, която произвеждаш можеш да избереш къде да продаваш стоката си, обяснява Катерина. За да вземат разрешително да продават на пазара минават изключително строг контрол за качество, включително до описване на партиди на продукцията от коя част на полето са.

Има млади фермери, твърди Никос. Преди е имало и програми, сега няма, но младите в Гърция се връщат към земеделието, според него. Разговорът ни се прекъсва от клиенти. Има още много неща, които ни се иска да научим, но в събота търговията е най-важна.

В събота вечер, след като поизводителите си тръгнат, общинските служби мият улицата и в неделя нормалният живот се завръща на нея. До следващата събота.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X