Тимак Агро България: Пролетното приложение при есенни култури на биостимулаторите FERTIACTYL и FERTILEADER е от ключово значение за тяхното развитие!

Специалистите на Тимак Агро България препоръчват Fertileader Vital, Fertileader Axis, Fertileader Trio и Fertileader Rame. Продуктовите гами са доста богати и предлагат индивидуално решение за всяко поле.

Тимак Агро България е компания, която винаги изпитва своите продукти при различни почвено-климатични условия и под надзора на утвърдени специалисти в областта на храненето на растенията.

НАВРЕМЕННОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА БИОСТИМУЛАТОРИ С ДОКАЗАН ЕФЕКТ СА ПЕЧЕЛИВШО РЕШЕНИЕ ЗА СТОПАНИТЕ!

От района на Ямбол, за приложението на биостимулаторите при пшеница разказва Делчо Делчев, агроном-търговски консултант на Тимак Агро:

На поле с пшеничен посев при ЗП Красимир Иванов, в село Гранитово е приложена комбинация между листни и коренови биостимулатори от гамата на Тимак Агро. В района наблюдаваме канелено до сиви горски почви със сравнително слабо почвено плодородие, а pH-то варира от кисело до алкално. Характерно за това поле е, че e с късна есенна сеитба и има силно заплевеляване включително и от самосевка. Идеята e да сe работи с хербицид и заедно с него да се приложи коренов биостимулатор от гамата на Тимак Агро България – FertiactylTrium. С влагането на биостимулатора се цели силния антистрес-ефект върху растението, по-силно развита коренова система, по-добре развити коренови власинки и продуктивни есенни братя.

Ситуацията наесен е допълнително усложнена от сушата и това забави самата вегетация на растенията. С FertiactylTriumе постигнатоуспешно приключване в малкото оставащо време на културата за завършване на физиологичните процеси. Благодарение на това, в момента се наблюдава доста добър резултат от есенното приложение на продукта, посевът е гарниран добре, силно е вкоренен, има стабилно братене (3 до 4 продуктивни братя), както и добър потенциал за добив.

Заради лекото изоставане във вегетацията, решихме да надградим с друг продукт от нашето портфолио – FertileaderVital. Идеята е да се засили и мобилизира самото растение за една по-бърза фотосинтеза, за по-бърз метаболизъм, като заедно с това се постига и по-висока скорост на хранене на растенията от наличните в почвата хранителни вещества и на NPK комплекса и наличните микроелементи в самия биостимулатор.

Продуктовите гами на Тимак Агро България – Fertiactyl и Fertileader са доста богати и смело можем да предложим индивидуално решение за всяко поле. За пролетта препоръчваме Fertileader Vital, Fertileader Axis, Fertileader Trio и Fertileader Rame.

***

Иван Арабаждиев, агроном-търговски консултант за района на Пловдив представя приложение на комбинация между листни и коренови биостимулатори на Тимак Агро при рапица:

Рапицата е характерна култура за този регион и има много предимства при отглеждането й – ранно освобождаване на полетата, добър предшественик. Има и специфични моменти, в които трябва да се обърне по-специално внимание, за постигането на добър и качествен добив. Сеитбата се характеризира с много засушливите периоди, особено за Тракийското поле. В края на август – началото на септември почвата се нуждае от множество обработки, за постигане на оптимален вариант и изваждане на влагата от почвения пласт. И в най-сухия период от годината растенията нямат необходимата влага за поникване и покълване. Посевът започва своето развитие, когато паднат валежи с наистина стопанско значение – над 10 л/кв.м. Това обикновено се случва 2-3 седмици след сеитбата, което скъсява времето за нормално развитие на културата. Температурите започват да спадат и рапицата няма възможност да постигне нормалните размерите, при които трябва да зазимува или т.нар. форма розетка.

В този момент растенията се нуждаят от нашия продукт FertiactylStarter. Целта е през есента да се активизират всички биологични процеси, за да може да натрупат мощен корен, да се заредят с асимилати и да преодолеят неблагоприятните агро-климатични условия през есенно-зимния период по-добре. Последващият момент в развитието на рапицата е започването на пролетната вегетация – тогава също има стресове като ранни сутрешни студове, когато искаме растението да работи и да натрупва асимилати. А това се постига с употребата на втори наш продукт FertileaderVital. Освен основните елементи съдържа и комплекс от активни аминокиселини, глицин бетаин и транспортни молекули, които активизират метаболизма на растението и го карат да работи и да натрупва асимилати в листата, в корените и в надземната част.

Следващ етап е оформянето на генеративните органи, изнасянето на цветоноса и подготовката на растението за цъфтеж, опрашване и оплождане. И тук има стресови фактори, които влияят върху продължителността на цъфтежа – обикновено високите температури през обедните часове. За да удължим този период и да постигнем увеличаване на добива и рентабилността от тази култура, се нуждаем от трети биостимулатор – FertileaderGold. Той съдържа бор и молибден, както и комплекс Seactiv® с аминокиселини, фулво-киселини и транспортни молекули и активира процесите на опрашване и оплождане.

Тази технология – с употребата на трите биостимулатора от гамата FERTILEADER e гаранция за постигане на високи добиви от рапица, която се е доказала успешно в района.

Консултирайте се с агроном-търговски консултанти на Тимак Агро България по места за точен момент и доза на приложение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X