Пораства надеждата за посевите с пшеница

След сравнително сухия месец март, когато валежите са били с около 50 л. под обичайните количества и е имало твърде високи за месеца температури, сега обстановката се промени. Фермерите се притесняваха да не ги застигне поредна суша, но сега падналите валежи ги успокояват, защото са в етап на развитието на есенниците, който е важен.

Не ги успокояват, разбира се, скъпите торове, последната цена на амониевия нитрат например закова 1 850 лв. за тон.

Пшеницата вече ще има на разположение почвена влага, която досега се оказваше дефицитна, заявиха производители от Добрич.

Близо една четвърт от нея в областта е в много добро състояние, показа последното обследване на Добруджанския земеделски институт. Почти две трети от посевите се развиват добре, а едва около 5-6% са окачествени като плахи.

Тези стопани, които са направили късна сеитба, до края на ноември, все още имат известни опасения, че това ще даде отражение върху добивите, но според специалистите, културата има способността да компенсира при благоприятни условия оттук нататък.

Пораства надеждата, че засятите около 1,3 млн дка с пшеница, 50 000 с ечемик и 70 000 дка с рапица в житницата ще тръгнат добре към следващата фаза. В североизточните райони на Добричка област е установено нападение на полевка, болести не са забелязани.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X