Министър Иванов към земеделци в Карнобат: Работим в интерес на бранша, с фокус върху малките и средни производители

„Нашата цел е да работим в интерес на бранша. Искаме реален контакт с производителите. Фокусът ни е върху малките и средните производители“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представители на сектора в Карнобат. По думите му само така, в директен разговор, а не през представители, може да се регистрират реалните проблеми на сектора и заедно да се намерят техните решения.

Земеделските производители споделиха като основни затруднения, които срещат – междусекторното разделение, реалната защита и представеност на техните интереси, проблеми с ползването на пасища и мери, достигане на средства и до малките и средни земеделци. Министър Иванов заяви, че вече се работи по проект на Закон за браншовите организации, който да реши проблема с представителността в сектора. Той допълни, че министерството организира редица срещи между представители на растениевъди и животновъди, в които основна цел е решаване на разделението, което е изкуствено създадено. Относно изсветляването на сектора и достигането на средства до малките и средни аграрни производители, министърът на земеделието обясни, че са предприети редица мерки. На първо място той посочи промените в БАБХ и подготовката на агенцията за преминаването й към Министерски съвет. Той подчерта, че Стратегическия план на България по ОСП е насочен към постигане на равнопоставеност при разпределението на средства между големи, средни и малки земеделци. Аграрният министър уточни, че след като бъдат получени бележките от ЕК по плана ще бъде проведена и информационна кампания. По въпроса за пасищата и мерите, аграрният министър обясни, че се създава работна група, която да подготви предложения за законодателни промени, които да урегулират и решат съществуващите проблеми.

Министър Иванов посети и Институтът по към Селскостопанската академия, който се намира в Карнобат. По време на срещата с научните работници от института, бяха обсъдени основните проблеми, които те срещат при извършване на дейността си: недостатъчното финансиране на научната дейност, липсата на адекватна защита на интелектуалната собственост на създаваните сортове. Министър Иванов каза, че ще бъде проверена нормативната уредба и да се предприемат мерки, така че да бъде защитено авторството на създаваните сортове. Той изрази готовност да подкрепи предложение на Селскостопанска академия за по-достойно заплащане, но свързано със създаването на научни продукти, които да бъдат от полза за развитието на българското земеделие.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X