Бурна дискусия в Бургас между зърнопроизводители и министър

Въпреки че се проведе при закрити за журналистите врати, днешната среща на министъра на земеделието Иван Иванов със зърнопроизводители в Бургас вече стана прозрачна, благодарение на много от тях, които ни обясниха за какво са говорили.

Фермерите категорично са заявили на министъра, че няма да продават зърно при 570 лева за тон и лично му обяснили, че никой от тях няма да се съгласи на тази цена, при борсова в момента от 630 лева за тон.

Зърнопроизводители освен това споделиха, че себестойността на 1 декар пшеница вече е стигнала 350 лева и никой не е луд сега да предлага толкова евтино стоката си, като утре не може да си покрие разходите.

Министър Иванов пък им обяснил, че… тепърва, до края на седмицата, предстои увеличение на капитала на дружество „Врана“, което ще изкупува. После ще тече десетдневно обявление на държавната поръчка, и чак тогава ще дойде ред на петдневна търговия, което показва, че изкупуването реално може да започне след 2 седмици. Такива били правилата.

Не е редно в една пазарна икономика да се слага таван на цените, категорични са още фермерите по втората тема. Министър Иванов обаче защитава обратната позиция.

На трето място, на зърнопроизводителите още не им е минала обидата, че само за месец нещата са се завъртяли така, че са били „изхвърлени от стратегическия план“, както казаха няколко фермери от Добрич и Николай Киров от Бургас.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X