Сектор плодове и зеленчуци иска нулева ставка за ДДС

Всички асоциации в сектор плодове и зеленчуци днес са се обединили върху предложение за 0% ДДС за плодове и зеленчуци. Писмото с искането ще бъде изпратено официално в Министерство на финансите и до министър председателят на България.

Искането е нулевата ставка да важи поне за период от 1 година. Това съобщи Тодор Джиков, председател на НАК за „Гласът на земеделеца“. 


За предложението две три важни причини. Първо, то ще даде възможност на производителите да си възстановяват ДДС кредитите, които плащат под формата на 20% ДДС на изключително скъпите торове, препарати за растителна защита и гориво. Второ, ако държавата си свърши добре работата, нулевата ставка на ДДС за плодове и зеленчуци може да повлияе и на цените за потребителите. Но тук вече зависи и от търговците. Това е решение вместо да се слага таван на цените, защото тогава стоките изчезват от магазина.  

Важно е, че намаляването на ДДС е помощ, която реално достига до истинските производители. Тези, които произвеждат и реално купуват торове, горива и препарати. За да си върнеш ДДС, трябва да си го платил. Румъния вече доказа, че с намаляването на ДДС от 21% на 9% за храните изкара 99% от производството на храни в страната на светло и това дори се отрази положително върху бюджета.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X