СТО: Без внос на торове от Русия цените на храните ще растат

Страната е най-големият износител на торове в света
През 2023 г. светът ще се сблъска с по-нататъшни увеличения на цените на храните, ако износът на торове от Русия, Беларус и Украйна не бъде възстановен. Това мнение изрази генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Иуела по време на съвместна пресконференция с бразилския външен министър Карлос Алберто Франко Франса.

Според Оконджо-Иуела настоящата ситуация не е лесно предизвикателство за пазара. Тя потвърди, че бразилският президент Жаир Болсонаро и външният министър на Франция са отправили апел към СТО да „постави въпроса за торовете“ не само на министерско ниво, но и с участието на по-широка експертна аудитория. Това е необходимо, за да се „осигури достъп“ до торове от източноевропейския регион. „Ще видим какво може да се направи по въпроса. Нуждаем се от Бразилия, за да произвеждаме храна. Ако тя не успее да направи това и ако Украйна също не успее, това ще означава, че следващата година ще се сблъскаме с нов проблем  - покачването на цените на храните“, заключи тя.

По-рано правителството на Русия отпусна допълнителна квота от 700 хил. тона за износ на минерални торове. Заместник-председателят на Руския зърнен съюз Александър Корбут каза на Agroinvestor, че според него тези обеми ще бъдат доставени на приятелски страни. „Разпределението на тази квота е разумно решение. Заводите не могат да бъдат спирани, както и непрекъснато да работят за склад. Освен това, според Руската асоциация на производителите на торове (RAPU), тази година земеделските производители са закупили 2,5 милиона тона торове“, каза той.

Главният изпълнителен директор на 5 Consulting Марина Петрова припомня, че Русия е най-големият доставчик на торове в света. В края на 2021 г. страната е изнесла в чужбина около 37 млн. т. По данни на Федералната митническа служба през януари 2022 г. торове са били доставени в 82 държави, а Бразилия заема най-голям дял в доставките - 23%. Останалите страни купувачи заемат по-малко от 10%: Естония - 8%, Финландия - 7,2%, САЩ - 6%. През януари 2022 г. Русия, според Петрова, е изнесла 2,7 милиона тона торове на стойност 1,5 милиарда долара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X