Най-скъпата земя в Добруджа достигна 4000 лева за декар

Най-скъпата земя в Добруджа достигна нов пик – 4000 лева за декар, съобщиха на БТА брокери на недвижими имоти в Добричкия регион.

Има свръхинтерес към земеделската земя като най-сигурната инвестиция, пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре, описа ситуацията Ралица Кулева, управител на една от най-активните агенции в сделките с чернозема. По думите й, ръстът за най-търсените парцели – в землището на Балчик, е с около 1000 лева за декар в сравнение с миналата есен. Брокерът добави, че тенденцията на голямо търсене и малко предлагане на ниви е тръгнала от началото на годината след изплащането на високите ренти и с настъпването на инфлацията. В района на Балчик земеделски кооперации изплатиха на собствениците на земя по 170-175 лева за декар рента, което насърчи търсенето на пазара. Има хора, които искат на всяка цена да купят чернозем като сигурно убежище за свободните си пари, каза Кулева. Брокерът коментира, че в селата край Балчик – Сенокос, Соколово, Гурково, Тригорци, по-големите парцели от над 50-60 декара също са в ценовия диапазон 3800-4000 лева за декар.

И в другите райони на Добруджа – в землището на Генерал Тошево и Добричката селска община, нивите се търгуват по-скъпо – до около 3500-3600 лева за декар. Дори край Тервел, където миналата година полетата вървяха по около 2000-2200 лева сега се предлагат за 3000-3200 лева, каза Кулева.

Брокери в местни офиси в Балчик на национални агенции за недвижими имоти потвърдиха пред репортер на БТА за тенденцията на поскъпване на земята. Пазарът в момента е неурегулиран, за няколко месеца ръстът в цените достигна 30 на сто, или с около 1000 лева за декар, заяви Николай Колев. Той посочи, че реални сделки в района се сключват при 3800 лева за декар. Брокерът смята, че новият тренд е тръгнал след изплащането на втората част от високите ренти за плодородната  2021 г., но и поради инфлацията, променените условия за депозитите в банките и страха на хората от преминаване към еврото. Прогнозата му е, че на пазара на земеделска земя ще настъпи успокоение, защото цените имат предел, но старите нива – отпреди поскъпването, няма да се върнат.

Радка Николова, която познава пазарната ситуация по Северното Черноморие, също посочва, че според категорията и големината на парцелите декар земя край Балчик върви между 3000-4000 лева. Според нея има интерес и към селските къщи, които близо до морския град се продават между 50 000-100 000 лева, но край Каварна могат да се намерят и за 10 000-30 000 лева.

Земеделската земя в Добричка област поскъпна средно с 500 лева за декар в сравнение с миналата есен и сделки за 4000 лева  са по-скоро единични, заяви пред БТА председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова. Тя посочва, че могат да се намерят полета и под 3000 лева в землищата на Тервел и Крушари. Председателят на браншовата организация обяснява нарасналия интерес на купувачите с високата доходност на земята при добра реколта, с това че рентите не се облагат с данъци, но предупреждава, че земеделието е подвластно на климата и, ако случи суша, каквато Добруджа преживя преди две години, пазарната ситуация се променя. 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X