ГЕРГЬОВСКИИ ПРАЗНИЦИ С ЮБИЛЕЙНИЯ ДЕСЕТИ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

На връх Гергьовден започва десетото издание на Националният събор на овцевъдите в България. Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще е на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще е истински празник на българското с много незабравими емоции за цялото семейство.

Събитието ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. То се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Специални гости на форума ще са представители на браншови организации от Австрия, Армения, Белгия, Грузия, Дания, Ирландия, Испания, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Киргизстан, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия и Узбекистан.

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат показани на юбилейния събор. Специализираните браншови изложения ще са в три обособени зони с обща площ от 1300 кв.м. Стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектираните животни от 26 породи овце , а в Национално изложение по козевъдство ще има над 80 животни от 4 породи. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а на 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета.

На събора ще могат да се видят лами, магарета и най-големите коне тежковози , които ще се състезават в теглене на товари на 7 май (събота) и ще се включат в различни демонстрации на следващия ден. Част от събитието ще е и специализираното изложение на Българско овчарско куче.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в състезания за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко (6 май, 15:00 ч.), ръчна стрижба на овце (6 и 7 май, 14:30 ч.), ръчно доене (7 май, 15:30 ч.), машинен млеконадой на кози (7 май, 11:00 ч.). Най-атрактивната надпревара – състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното-победител получава премия от 1000 лева, ще е на 8 май от 11:00 ч.

На поляните край Петропавловския манастир ще бъде показана специализирана селскостопанска техника, оборудване, фуражи и селскостопанска литература. На място ще има демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки.

Повече от 70 ще са участниците в традиционното изложение на занаяти, а неповторими семейни преживявания ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. В специално обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи и мобилни арт работилници.

Атрактивни демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони и чевермета очакват посетителите на събора. Специален гост на 6 май ще е кулинарния спец Ути Бъчваров, който лично ще ръководи състезание по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви тон Гергьовски курбан. 2000 порции от вкусната чорба ще бъдат раздадени за здраве на присъстващите в 16:00 ч.

Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия Десети Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, подкрепен тазии година от Министерство на културата.. На две сцени ще се изявят над 2500 изпълнители в областта на музикалното и танцово народно изкуство и словесния фолклор. Самодейци ще представят различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, а в тематични изложби ще могат да се видят автентични геги, хурки и обредни хлябове.

За запалените по българските хора и ръченици фолклорни клубове, групи и формации ще е голямото „Гергьовско надиграване“. То ще започне точно в 12:,00 ч. на 6 май с общо изпълнение и голямо „Гергьовско хоро край манастира“.

Много емоции ще предложат празнините концерти. На 6 май от 20:00 ще свири оркестър „101 каба гайди“, а на следващата вечер на сцената ще излезе певицата на народа Ивана и нейния бенд. Неделната хороводна програма ще е с оркестър „Канарите“, Ваня Вълкова , Пепи Христозова и оркестъра на Петър Войников.

В дните на събора ще има спектакли на Прабългарската школа по оцеляване „Бага Тур“ , а вечерите – нестинарски изпълнения.

Много забавления са предвидени и за малките посетители на събитието. За тях ще има Детска творителница с различни забавления, познавателни игри, арт работилници и пленери. Там ще е и националната изложба от юбилейния конкурс за детска рисунка „Нарисувай Гергьовден“.

На десетото издание на събора отново ще има и народни борби в различни категории. Състезанията ще са на 8 май, неделя, от 10:00 до 16:00 ч.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X