Поучително

За австралийската медоносна пчела и индустрия за опрашване

Австралийската индустрия за пчели и опрашване има значителен принос за икономиката, не само по отношение на производството на мед, но и като доставчик на услуги за опрашване за селското стопанство и градинарството. Смята се, че годишният общ принос на скромната медоносна пчела към австралийската икономика е 14,2 милиарда долара.
Индустрията се е променила значително от 1962 г., когато професионалните пчелари започнаха да допринасят за индустрията. Има 10-кратно увеличение на професионалното пчеларство и средният брой кошери, управлявани от такъв пчелар, се е увеличил от 156 през 1962 г. на 299 кошера през 2018 г.
Австралийската индустрия за медоносни пчели поддържа 1800 висококвалифицирани професионални пчелари и техните приблизително 530 000 кошера в Австралия, които са на разположение за предоставяне на платени услуги по опрашване.

Например през 2019 г. бадемовата индустрия е наела 180 000 кошера за опрашване на култури.
Средно производството на мед в Австралия, включително търговско и потребителско производство, е 37 000 тона. В една типична година 70% от австралийския мед се произвежда от местна флора.
Основният период на производство на мед е от октомври до март всяка година, а август до октомври е основният сезон на опрашване.
Програмата за пчели и опрашване (RD&E) на AgriFutures има за цел да финансира проекти, които отразяват и отговарят на нуждите и проблемите на индустрията.
Ръководена от стратегическия RD&E план AgriFutures Honey Bee & Polination Program е фокусирана върху разработването на технология за производителност на кошерите и увеличаване на капацитета на индустрията за изследвания и лидерство. Планът също така предоставя насоки за стратегии за подобряване на разбирането на индустрията за най-добрите практики за хранене, ползите от меда и развитието на проследимостта на веригата, стратегии за опрашване и ролята на флоралните ресурси като активи за австралийската пчелна индустрия.
Разработен в консултации с медоносните пчели и заинтересованите страни в опрашването, стратегическият план за научноизследователска и развойна дейност на AgriFutures Honey Bee и опрашване (2020-2025) очертава шест ключови цели.

  1. Идентифицирайте и разработете технология за подобрена производителност на кошера
  2. Увеличаване на капацитета в рамките на изследователската общност и бъдещите лидери в индустрията
  3. Подобряване на разбирането на най-добрите практики в областта на храненето и противодействието на болестите
  4. Подобряване на разбирането на ползите от меда и развитие на проследимост по веригата на потреблението
  5. Подобрете разбирането на стратегиите за опрашване, които влияят на добивите на културите и подобряват здравето на кошера
  6. Подобряването на медоносната растителност е актив за австралийското пчеларство.
    Програмата за медоносни пчели и опрашване се финансира от законови такси, плащани от участниците в индустрията (на базата на отчисления от реализиран килограм мед) – на схемата. Този налог беше преразгледан през юли 2018 г. AgriFutures Australia също получава съответно финансиране от австралийското правителство, разпределено за програмата в размер на 50 цента за долар от допустимите разходи по програмата. Между 2014 и 2018 г. вноските на австралийското правителство към програмата за пчели и опрашване на AgriFutures възлизат средно около 405 000 долара годишно.
    (ПиК)

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X