Ръжта е добра за бедни почви и свиневъдство

Непретенциозна култура, ръжта има преимущество в сравнение с другите житни култури на глинести и песъчливи почви. Тя най-ефективно използва азота, дава много слама и други възможности за допълнителни приходи. Чуждестранни експерти отбелязват значителния потенциал за използване на ръжта във фуражните дажби в свиневъдството.

Своя опит споделя агрономът от Дания с 27-годишен стаж, Якоб Винтер Нюманд.

„В Дания 90% от посевите са заети с ръж, от 1997 година ръжта се използва за хранене на свинете. За отглеждане на такава култура като ръж се изискват малко разходи и торове, отличава се с устойчивост към плевели и студ. Добивността при зимната ръж в сравнение с другите житни е много по-висока. Недостатък на ръжта: тя трябва да се съхранява отделно от останалите култури и е податлива на моравото рогче. Ако се изчисли икономическата полза от отглеждането на ръж в сравнение с пшеницата основните разходи са за семена, азотни торове (примерно 142 кг/ха, от които 28 кг/ха остават в почвата или кореновата система) и разходи за труд, но чистият доход ще бъде по-висок. В сравнение с пшеницата фермерите могат да икономисат по 140 евро на 1 хектар. В сравнение с другите зимни култури, ръжта дава с 2 тона повече слама, която много фермери използват за отопление на свинарниците, а някой я продават по 40-67 евро/ха., добивите от фураж се повишават на песъчливи почви, ако се отглежда ръж“, казва агрономът от Дания.

Ръжта е богата на фибри – тяхното съдържание е по-малко отколкото е в ечемика, но по-голямо отколкото в пшеницата. Датските фермери са забелязали, че всяко трето прасе, което отива в кланицата е имало проблеми с храносмилането, но кагото в храната на животните започва да присъства ръжка с нейните фибри и ензими, този проблем изчезва. Ако съдържанието на ръж във фуража представлява 50-60%, прирастът на прасетата е по-висок с 9 до 30 кг, дажбите на животно се намаляват от 30 до 105 кг. Такова хранене дава и по-високо количество постно (не тлъсто) месо от животните, което съответно се продава и на по-висока цена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X