Украйна е изнесла 763 хил. тона зърно през април

Украйна постепенно увеличава темпа на износ на зърно през западните граници. Така, според StoneX, миналата седмица, за първи път от началото на руската инвазия, Украйна изпрати царевица от румънското пристанище Панамакс, транспортирана през границата с Румъния.

 Железопътният транспорт на зърно се увеличи през април, но все още представлява само 55% от пропускателната способност на страната на запад.
Според Министерството на аграрната политика на Украйна, през април са изнесени 763 хил. тона зърно, включително 115 хил. тона пшеница, 622 хил. тона царевица и 25 хил. тона ечемик, а общо през 2021/22 MY износът на зърно възлиза на 45,7 млн. тона, включително пшеница - 18,5 млн. тона, царевица - 21,1 млн. тона, ечемик - 5,7 млн. тона.

 Украйна е един от най-големите производители и износители на селскостопански продукти в света. Така за последните 3 сезона средногодишният общ износ на само 4 основни стоки - пшеница, царевица, слънчогледово олио и шрот възлиза на 58,1 милиона тона, или повече от 14% от общия световен износ на тези артикули. В същото време делът на украинския износ в общия обем на световната търговия с царевица е 15%, пшеница - 10%, слънчогледово масло - 51%, слънчогледов шрот - 58%.
Основните купувачи на украинско зърно са страните от ЕС, Китай, Турция, Египет и Индонезия. И делът на украинските доставки в общия внос на тези страни е доста голям. Например през 2020/21 МГ делът на украинската царевица в общия внос на царевица за Китай достигна 29%, в Египет - 25%, за ЕС - 51%. Делът на украинската пшеница в общия обем на вноса на пшеница за Индонезия е 25%, в Египет - 20%, Турция - 10%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X