Полезни ли са наземните фотоволтаични системи за фермерите?

Желанието за независимост от руския нефт и газ дава тласък на разширяването на възобновяемите енергийни източници. Но някои, като наземните системи, са противоречиви. Полезни ли са за фермерите? Германският сайт agrarheute попита двама експерти от BBV LandSiedlung: управляващият директор Андреас Хубер и консултантът Кристиан Уилмс.

Струва ли си поставянето на наземни фотоволтаични системи?

Кристиан Уилмс: Определено! Строителството си заслужава през последните години, особено в Бавария, тъй като има добри радиационни стойности. Заради ситуацията на световния пазар обаче цените на модулите, инверторите и другите компоненти се повишиха през последните месеци. Така че всеки, който получи договор в средата на 2021 г. и сега трябва да свърже система към мрежата, може да се сблъска с по-голям проблем.

Полезни ли са и за фермерите или само за големите инвеститори?

Уилмс: За фермерите е важно да знаят, че имат две възможности: Едната е да наемат земята. В зависимост от местоположението наемната цена е 2000 евро/ха и нагоре (с плащане на системи съгласно Закона за възобновяемите енергийни източници (EEG) на фиксирана цена). Виждал съм и тройка отпред. В сравнение с обичайния марж на приноса от 500 до 1000 евро/ха, това е доста голяма цифра. За някои това създава истинско настроение за златна треска. Фермерите също могат да участват като съпартньори. Дали искате да направите това зависи от вашите финансови ресурси: 10 процента е собственият капитал на финансирането. Ако например вземете 10 процента дял като съпартньор, може да се събере доста голяма сума.

Често ли има проблеми с местните жители?

Хубер: Да, винаги има. Много малко процеси протичат напълно без проблеми. От една страна, често има насрещни протеси от граждански движения. Страхуват се за пейзажа, за разходките си или просто за качеството на земята си. Това често са много емоционални спорове. Помага да се ангажират хората отрано и да им се покаже как ще изглежда системата с Photoshop. Това премахва много страхове. Но най-важното е да спечелим общинския съвет и кмета, защото проектът се разрешава или не от тях.

И какво казват другите фермери, когато се планира открита система?

Huber: Определено трябва да говорите с наемателите предварително за алтернативи, защото районът може да ги лиши от препитанието им. Собственикът на района не винаги е управител. Това е особено вярно, ако земята принадлежи на наследници на ферма, например, които вече не се занимават със земеделие. Често има липса на близост до селскостопанско производство. За нас е важно да няма конкуренция между открити соларни системи и полета, между производството на енергия и храна.

Какво ще  струва това?

Willms: В зависимост от размера си, една система струва около 600 до 700 евро/kW без връзка с мрежата. Ако като фермер наистина искам да създам наземна система като собственик, примерът за изчисление е прост: 10 MW система струва между 6 и 7 милиона евро. Колкото повече фермерът иска да поеме върху себе си, толкова по-големи са рисковете за него. Фермерите вече се свързват с нас,  като планират да го направят по този начин, но в хода на планирането обикновено се оказва, че напълно самостоятелно изработена система е трудна. Съучастието е по-лесно. Например, фермерът има 10 процента дял в капитала – това са суми, които са по-управляеми.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X