Рекордните 230 000 посетители събра десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите

В истинско всенародно общобългарско тържество се превърна десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите, което се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, обл. Велико Търново. Събитието привлече рекордните над 230 000 посетители от цялата страна и многобройни гости от чужбина, съпреживели заедно поминък, традиции, фолклор и нематериално културно наследство.

Съборът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

През трите дни край Петропавловския манастир в специализирани изложения бяха представени над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне, магарета, селскостопанска техника, оборудване, фуражи. Истински фурор предизвикаха дванадесетте производители на млечни продукти, преработващи продукция от своите ферми. Предлаганите от тях различни видове пресни и кисели млека, сирена, кашкавали в зоните за директни продажби бяха най-предпочитани от посетителите.

Абсолютен фаворит в двете състезания по ръчна стрижба на събора стана Бойко Георгиев от с. Боринци. 19 участници – мъже, жени и деца се включиха в надпреварата по ръчно доене, която бе спечелена от Йордан Мариянов от гр. Средец.

Две животни единодушно от публика и жури бяха избрани за „Мистър коч“. Призът си поделиха кочът Гошо от породата Черноглава Плевенска, собственост на ЕТ „Мони“ с. Въбел и Коци – кръстоска между Асаф и Черноглава Плевенска на Веселин Димитров от с. Слънчево.

На събора имаше състезания по майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от коне тежковози в различни категории, изложба на Български овчарски кучета и специализиран конкурс с участието на 78 елитни екземпляра.

105 участника се включиха в народните борби на юбилейния сбор. На тепиха сили премериха подрастващи, момчета, момичета и мъже в различни категории, а в състезанието се включиха и момичетата от клуба на шампионката Станка Златева, която лично наблюдаваше представянето им. Големият победител в народните борби стана шуменецът Айлин Кудрет, който спечели първо място в категория мъже над 100 кг. и получи за награда жив коч.

Гергьовски курбан, кулинарно шоу „В търсене на изгубения вкус“, демонстрации на различни млечни технологии, впечатляващи етно възстановки „ЧифликЪт“, хоротеки, нестинари, народни веселби, концерти с обичани изпълнители и народни оркестри и още много атракции рдваха посетителите през трите дни на събитието.

В рамките на събора се проведе и десетото издание на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който тази година бе подкрепен от Министерство на културата. На двете фестивални сцени се изявиха над 2500 изпълнители в областта на музикалния ,словесен и танцов фолклор, обредите и обичаите. 270 бяха участниците в Националния конкурс за детска рисунка „Нарисувай Гергьовден“, като най-добрите творби бяха показани на място, в Детската творителница.

Голямата награда на фолклорния конкурс бе присъдена на Дарина-Наталия Янева, Школа по народно пеене „Фолклорна магия“, Варна. За първи път от името на Министерство на културата зам.-министър Юрий Вълковски връчи и специални отличия. Грамоти и награди за вокални изпълнения получиха вокален дует „Ади и Ники“ – Аделина Георгиева, на 10 г. от Шумен и Николай Митев, на 9 г. от Котел, Анджелика-Гая Меркова, на 10 г. от НУМТИ „Добрин Петков“-Пловдив и фолклорна формация „Свищовлийче“- Свищов, а за инструменталисти шестокласникът кавалджия Преслав Стефанов от НУИ „Никола Пипков“-Плевен и Милан Дучич, студент 4 курс специалност „Кавал“ в ПУ „Паисий Хилендарски“-Пловдив

Специален плакет за своята 80-годишнина получи фолклористът проф. Румяна Цинцарска, която журира „Заблеяло ми агънце“ от самото начало на конкурса, който е част от Националния събор на овцевъдите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X