Тодор Джиков, НАК: Произвеждаме цялото необходимо количество картофи за вътрешния пазар

Очаква се българските производители да блокират логистичните центрове на търговските вериги, каза за „Гласът на земеделеца“ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводиелите. Най-вероятно това ще се случи в края на септември, когато картофопроизводителите приберат продукцията, а търговските вериги откажат за пореден път да я реализират.

„На среща в Министерство на земеделието с представители на веригите супермаркети ни обясниха как в нашия сектор са изсипани милиарди и нищо не се било променило. Нямало количества, нямало партиди и доставки. Това не само че не е вярно, но в сезоните, в които има стока, производсвото на българските производители посмъртно не може да стъпи във веригите, без да мине през прекупвач, обясни Тодор Джиков. Нека да бъдем градивни“.

По информация на НАК с днешна дата членовете на асоциацията, които искат да продават на веригите продукция разполагат прогнозно с около 32 000 тона картофи сорт „Сорая“ за директна консумация, 17 000 тона „Джили“ кухненски сорт за директна консумация и 7000 тона ранен сорт „Агата“. За миналата година по маркетингови данни, публикувани от Сдружението за модерна търговия, веригите, влизащи в сдружението, в България са продали 19 000 тона картофи.

„Тоест ние можем и искаме да им предложим три пъти повече като количество. Имаме 5 модерно изградени пакеажни центрове на колеги, членуващи в НАК – в Ихтиман, в Самоков, в Гоце Делчев, в Трън и във Велинград, които пакетират както собствено производство, така и на други производители. Имаме пълната възможност да предоставим каквито количества ни поискат и каквото качество ни поискат“, категоричен е Тодор Джиков.

Според картофопроизводителите световна практика е да се продават първо местните продукти, и едва след края на сезона да се премине към внос. Но в България не е така.

„През пролетта на миналата година, когато ние не успяхме да реализираме българските картофи в търговските вериги, за да се продадат вносните, бях на среща в Румъния с една от техните вериги. Търговецът ми каза: „Тук е картофопроизводителен район. Докато не изкупим и не продадем картофите на местните земеделци, и на 5 стотинки да ми ги караш, няма да ги взема“, споделя своя опит картофопроизводителят.

Според НАК е необходима националноотговорна политика.

„ У нас представителите на веригите ми казват, че ЕС ги пазел и имало свободно движение на стоки. Това е защото не сме им блокирали още логистичните складове, както направиха колегите в Германия, изразява недоволството браншовия лидер. И този въпрос не стои само пред нас, а пред почти целия сектор на производство на храни в България. Ако погледнете фирмите, които продават в търговските вериги, това са едни и същи 7 фирми, от които 6 не са производители, и през които ако не минеш, на практика не можеш да влезеш.

Не може да се възстанови производството на плодове и зеленчуци, колкото и милиарди да са вложени в сектора, без да има пазар. Няма ли пазар, никой няма да произвежда. А достъпът до пазар ни се отнема нарочно. С почти 10% на година се увеличават продажбите на плодове и зеленчуци през веригите. Пазарите на практика затвориха. Къде да продаваме?“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X