Производители на храни са пред фалити

На старта на лято 2022-о се задават много скъпи лятна и есенна кампания, няма да издържим, казват масово земеделски производители от много райони на страната.

В края на юни и началото на юли ще стартират усилените им сескостопански работи – започва „бялата жътва“ на ечемика, текат последни приготовления и тежката пшеничена жътва, ще се събират и фуражи.

Производителите с тревога обмислят как ще ги подготвят едновременно, като съпоставят безумните си сегашни разходи с тези от предишни години.

От лятото до есента ще им се струпат много харчове , които ще трябва да калкулират – за горива, препарати, ток, торове за есенната кампания. Ако по-големите стопанства могат „да изцедят“ мъничко от резервите си, които между другото и при тях вече са стопени, то дребните и средните изнемогват и мнозина от тях се питат струва ли си да залагат следваща реколта, при положение, че тя ще ги потопи под водата, или ще отгледат нещо само за домакинството и близкия пазар.

Обстановката е близка до взривоопасна, макар че сега има затишие.

Тъй, както управляващата коалиция обмисля въвеждане на отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел за всеки гражданин, който зарежда автомобила си на бензиностанция, трябва да помисли и за фермерите преди и след жътвата, обаждат се производители Те твърдят, че тяхната отстъпка за акциза на горивото, предоставяна като помощ, се е стопила главоломно.

Първите, които през месец май тръгват на протестно автошествие срещу проблемите в сектора са от Национален синдикат „Защита“, но чуваме, че може би се готвят и други.

На сегашното правителство наистина много му се събра, но може още да му припари… То не е виждало как трактори се отправят към столицата, а може и това да стане, казват земеделците, които в четвъртък, 12 май, на четири колела ще се съберат на паркинга пред БНБ в центъра на столицата

Те искат публично да изразят своето негодувание от случващото се през последните месеци в сектора и от незаинтересоваността към тях, казва Юлиан Георгиев, председател на земеделската секция към синдикалната организация. 

Той и неговите колеги твърдят, че не искат да правят драми, но вече не издържат на високите цени на горива, торове, препарати, семена, фуражи. Настояват да чуят ще има ли решение и ще предложи ли нещо твърде апатичното МЗм за решаване на проблемите им. При положение, че след няколко месеца ги очаква много скъпата и почти невъзможна за изпълнение „на мускули“есенна кампания.

Дали ще може държавата да субсидира по някакъв начин разходите ни за горива, семена и препарати, или ще умува за друг вид позволена помощ, не знаем, но знаем, че така не можем да продължим да работим. Дали ваучери като помощ срещу инфлацията ще ни предложат…или нещо друго, както на най-бедните граждани, не знаем. Но знаем, че и ние вече сме от най-бедните в тази държава, макар че произвеждаме храната, казват от синдикат „Защита“.

Виктория Димитрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X