ЕК направи оценка на хуманното отношение към животните

Има много препоръки за ОСП 2023-2027, антимикробните средства за селскостопанските животни трябва да намалеят с 50% до 2030 г.

На 11 май т.г. Европейската комисия публикува проучване, изследващо как Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. е допринесла за подобряване на хуманното отношение към животните и намаляване на употребата на антимикробни средства. Проучването представлява моментна снимка на ситуацията в целия ЕС, и освен това дава ред препоръки за по-добро оценяване на бъдещите постижения на ОСП 2023-2027.

Както е известно, подобряването на хуманното отношение към животните и борбата с антимикробната резистентност са включени в една от десетте цели на новата ОСП.

Отчита се, че в предишния период на ОСП в повечето от проучените региони/държави-членки инструментите и мерките за хуманно отношение и употребата на антимикробни средства са били сред визиите за развитие на селските райони. Те са се оказали най-ефективни при комбиниране на инвестициите за по-добри условия във фермите с оптималното хранене на животните и здравния мениджмънт. Помогнало е и повишаването на осведомеността на фермерите чрез консултантски услуги и обучение.

В повечето изследвани държави-членки/региони кръстосаното спазване на изискванията на законодателството на ЕС за хуманно отношение и законодателството в областта на храните е било ефективно.

Натискът на гражданското общество също е помогнал и е накарал фермерите и управляващите органи да подкрепят промени в практиките.

За добър пример в това отношение са посочени маркетинговите стандарти за производство на яйца, определени на ниво ЕС, които са повлияли на потребителското търсене и избор. Като успех е отчетено задължителното етикетиране на яйцата според производствените системи и условията на отглеждане на кокошките носачки.

Като цяло се оценява, че ОСП е помогнала за подобряване на хуманното отношение към животните на местно ниво, в конкретни сектори и/или държави-членки и региони, в зависимост от избора на мерки за прилагане.

Въпреки това остава трудно да се оценят всички действителни промени, предизвикани от инструментите на ОСП, тъй като липсват общи индикатори, които да документират напредъка.

Това води до редица препоръки за следващата ОСП.

Основната препоръка е държавите-членки да прилагат по-широко разпространените мерки, насочени към хуманното отношение към животните. Трябва да се разработи обща методология на ЕС за документиране на най-добрите практики, които да се прилагат във фермите.

Проучването предлага още да се направи изчерпателен преглед на броя на животните, засегнати от различни видове интервенции, насочени към хуманното отношение и използването на антимикробни средства – на национално ниво.

За да се оценят правилно ефектите от ОСП, данните занапред трябва да се разграничават по подсектори – едър рогат добитък, овце/кози, свине, домашни птици, зайци и т.н.

Препоръчва се да се използва като критерии броят на животните, а не броят на животинските единици.

Друга препоръка е да се разшири задължителното етикетиране и в други сектори на животновъдството, като се посочват на етикетите производствените системи или условията на отглеждане – подобно на настоящите стандарти за търговия с яйца.

И накрая, проучването предлага да се направи методология за намиране на индикатори за обща оценка на нивото на амбиция за хуманно отношение, предложени в стратегическите планове на ОСП.

Трябва да се изработят и количествени цели за употребата на антимикробни средства, които да отразяват усилията на всяка държава-членка поотделно, съобразно със стратегията от фермата до трапезата. Целта е намаляване на ниво ЕС на продажбите на антимикробни средства за селскостопански животни с 50% до 2030 г.

Проучването е извършено от консорциум и разчита на информация, събрана от различни казуси в целия ЕС, както и на множество интервюта с ключови заинтересовани страни, както и обширен анализ на данни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X