За какви болести и неприятели да внимавате сега

0 С обследването на фитосанитарното състояние към началото на май специалистите подсказват накъде да се наостри вниманието за третиране
След метеорологичните условия през месец април са подобрени влагозапасите в горните почвени слоеве, което благоприятства условията за вегетация на есените посеви и засетите пролетни култури.


Пшеница и ечемик

Културата е във фаза край на братенето и ранна фаза на вретенене и удължаване влагалището на флагелния лист, а ечемикът – в ранна фаза на вретенене и удължаване влагалището на флагелния лист.
Листни въшки и тяхната вредоносна дейност са наблюдавани на отделни полета в отделни области като Велико Търново, Перник и Силистра.


Обикновената житна пиявица масово е установена в почти всички области, а начало на яйцеснасяне и на излюпване в областите Кюстендил, Разград, Сливен, Търговище и Шумен.


Пролетна миграция на житна дървеница е започнала във всички области на страната. Отчетената плътност е от 0-1 бр./кв.м.


Има първи прояви на кафява листна ръжда, без да е достигнат Прага на икономическа вредност (ПИВ).


Мрежести петна по ечемика, по долните листа, са установени в областите Велико Търново, Търговище и Шумен. Нападението от причинителя на болестта е под и около ПИВ от 0-5 % .
Септориози по житните също са констатирани по долните етажи на растенията, без да е достигнат ПИВ в голяма част на страната. Петна с пикнидии по листата има в много области – Бургас, Враца, Добрич, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Сливен, Стара Загора и Търговище.
Има единични прояви на брашнеста мана.

Слънчоглед и царевица

По данни на МЗм, към средата на април са засети 479,296 000 ха със слънчоглед, а с царевица 208,166 хил. ха. Има вече вредна дейност от сив царевичен хоботник в областите Видин, Враца и Плевен, в област Враца в поникнали царевични посеви е установена масово вредна дейност. В слънчогледови посеви в областите Варна и Видин е отчетено излизане на възрастни индивиди от почвата. Отчетената плътност в област Видин е 2-7 бр./кв.м. – над ПИВ.

Рапица

Има наличие на цветни пъпки (бутони) и отворени първите цветове, както на места и пълен цъфтеж се наблюдава начало и масова поява на възрастното на рапичен цветояд.
Плътност под и около ПИВ (0-6 бр. /растение) е установена в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Перник, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол.


Плътност над ПИВ е отчетена в областите: Плевен и Шумен (6-8 бр./растение), Враца и Силистра (8-12 бр./растение).


Рапична стъблена бълха има в област Кюстендил, където е установена вредна дейност, а рапичен стъблен скритохоботник вреди и има плътност около и над ПИВ в областите Кюстендил, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. В областите: Враца и Добрич отчетената плътност е над ПИВ.

Семкови овощни видове

Обикновена крушова листна бълха в е наблюдавана с масово излюпване и вредна дейност на ларви от първо поколение на неприятеля. Плътността остава висока в градини с констатирано нападение.
Начало на поява и вредна дейност на листни въшки е установено в областите: Благоевград, Враца, Кюстендил, Плевен, Пазарджик и Стара Загора. Образуване на колонии са установени в област Монтана. Плътност от 5-7% нападнати розетки се наблюдава в област Благоевград, 2-4% в област Сливен и 10-13% в област Кюстендил, което е над ПИВ. В област Враца нападнатите леторасти са 7-8 %. В област Плевен плътността е 4-8 бр./100 пъпки и 10-15 бр./100 летораста.


Листозавивачки има в областите: Кюстендил, Пазарджик и София област е констатирано начало на вредна дейност.


Листогризещи са установени в областите Видин, Враца, Монтана, Пазарджик и Сливен.
Червен овощен акар е констатиран с вредна дейност на възрастни и ларви в област Благоеград, там популационната плътност е над ПИВ (3-6 бр./лист). В районите на Пазарджик и Пловдив е установено начало на излюпване на зимуващи яйца. Първи възрастни се наблюдават в област Пазарджик.


Струпясване по ябълката е на старт в областите: Благоевград и Търговище, а първи петна по листата се наблюдават в областите: Благоевград и Ямбол. Нападение от първа степен (1-4% нападнати леторасти) се наблюдава в област Благоевград.


Брашнеста мана по ябълката – установена е поява на системна форма на патогена в областите: Благоевград, Кюстендил и Пазарджик. В област Кюстендил повредените клонки са 0-2 %.

Картофи


Колорадският бръмбар при картофите е установен с първи повреди в област Благоевград. Начало на излизане от зимните убежища на колорадски бръмбар е констатирано в област Пазарджик.
Установено е и начало на летеж на картофен молец в бластите: Кюстендил и Пазарджик.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X