Стефан Иванов: В България има свръхпроизводство на лавандула, цената ще е ниска

В България има свръхпроизводство на лавандула. Това съобщи в интервю за БТА производителят и собственик на розоварни Стефан Иванов.

Според него лавандуловото масло, което се произвежда в България през последните пет години, надвишава търсенето на световния пазар. „Световният пазар има нужда от 300 тона годишно, а в България производството е тройно повече. Имаме свръхпроизводство. Очаква се унищожаване на поне половината лавандулови насаждения. Ако не бъдат унищожени, то производителите ще губят пари“, категоричен е Иванов.

От думите му стана ясно още, че „има много непродадено масло от три години, това сваля цените под производствените разходи, под себестойността на продукта“. Според преработвателя през периода 2010-2020 година е имало дефицит на лавандула и лавандулово масло. „Тогава районът на Добруджа- житницата на България, се включи и този дефицит беше задоволен. Естественият процес сега е да бъдат премахнати тези насаждения от богатите почви и да бъдат засадени традиционните култури- зърно, слънчоглед и пшеница. Тогава ще се получи и балансът между производство и търсене, допълни експертът. 

Високите цени на газа и петрола само ще помогнат на фермерите в решението да я унищожават, каза Стефан Иванов.

Той прогнозира, че изкупната цена през тази година ще достигне около 30 лева за тон, а ако реколтата е добра, цената може да бъде и по-ниска. Това ще доведе до липса на финансова възможност на част от производителите да сварят лавандулата. 

„По данни на фонд „Земеделие“ през 2021 година с лавандулови насаждения са заети 200 хиляди декара. Трябва лавандулата да си остане само в традиционните райони, там, където са бедни почвите- Средногорието, Карлово, Калофер, Казанлък, Стрелча, Чирпан“, категоричен е Стефан Иванов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X