EК представи план за подпомагане на земеделието на Украйна

Европейската комисия представи план за действие, за да помогне на Украйна да изнася своите селскостопански продукти, предвид блокираните от Русия пристанища.


Планът предвижда създаване на „маршрути на солидарност“, така че Украйна да може да изнася зърно и да внася стоките, от които се нуждае: от хуманитарна помощ до фуражи и торове.

В момента хиляди автомобили и камиони, натоварени със зърна чакат разрешение от украинската страна за преминаване на границата с ЕС. Средното време на изчакване е 16 дни, а на някои граници - до 30 дни. Още повече зърно все още се съхранява в украински силози, готово за износ.

Сред проблемите са различни междурелсия: украинските вагони са несъвместими с по-голямата част от железопътната мрежа на ЕС, така че повечето товари трябва да бъдат претоварени в камиони или вагони, които отговарят на стандартния габарит на ЕС. Този процес отнема много време и има малко съоръжения за претоварване по границите.

За преодоляване на тези пречки и създаване на „пътища на солидарност“, Европейската комисия ще работи с държавите-членки и заинтересованите страни по следните приоритетни действия в краткосрочен план:

Допълнителен подвижен състав, плавателни съдове и камиони: Комисията призовава участниците на пазара в ЕС да осигурят спешно допълнителни превозни средства. За да съвмести търсенето и предлагането и да установи подходящи контакти, Комисията ще създаде логистична платформа за намиране на партньори и ще поиска от държавите-членки да определят специални точки за контакт.

Капацитет на транспортните мрежи и терминалите за претоварване: украинският селскостопански износ трябва да бъде приоритет, а управителите на инфраструктура трябва да осигурят железопътни слотове за този износ. Комисията също така призовава участниците на пазара спешно да преместят мобилните товарачи на зърно до подходящи гранични терминали, за да се ускори претоварването. 

Споразумението за автомобилен транспорт с Украйна също ще премахне "тесните места".
Митнически операции и други проверки: Комисията призовава националните органи да бъдат възможно най-гъвкави и да предоставят достатъчно персонал за ускоряване на процедурите на контролно-пропускателните пунктове.

Съхранение на стоки в ЕС: Комисията ще оцени съществуващия капацитет за съхранение в ЕС и ще се координира с държавите-членки, за да помогне за осигуряване на повече капацитет за временно съхранение на украинския износ.

В средносрочен и дългосрочен план Комисията ще работи и за увеличаване на инфраструктурния капацитет на новите експортни коридори и за установяване на нови инфраструктурни връзки като част от реконструкцията на Украйна.

При нормални условия 75% от зърното, произведено в Украйна, се изнася, което е около 20% от националните годишни приходи от износ.

Предвижда се износът на украйнска земеделска продукция да бъде освободен от вносни мита за поне година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X