Земеделието в прегръдката на икономическата стагфлация

Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато я обезкостиш – след това следват хората. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. Това, за което говори бизнесменът в икономиката се нарича стагфлация. Стагфлацията е комбинация от висока инфлация и ниско ниво на търсене, и тя възниква когато същинското ниво на инфлация плюс нейното шоково равнище съществено надвишава нивото на търсене. 


Икономиката на Европа изпада с бързи темпове в стагфлация, за което вече призна дори ЕЦБ. Толкова сериозна, че се отразява пагубно и на най-нечувствителният към кризи сектор – земеделието. Когато хората намалят търсенето и употребата на храна, това означава, че голямата бедност вече е дошла. 

Медиите във Великобритания вече писаха, че обедняването на гражданите е стигнало до такава степен, че те започват да се лишават от храна, а огромна част от населението на Острова не може да си позволи да се храни всеки ден! Това е валидно за цяла Европа.


В България към увеличените разходи на производителите се добавя и абсолютната им несигурност. Факт – вече половин месец бизнесът работи без да знае цените на газа!


„Увеличението на производствените разходи в сектор ,, Плодове и зеленчуци“ е с над 40% на декар. Няма друг сектор в земеделието , при който инфлационната турболенция да не е увеличила себестойността на продукцията до такива и по-високи нива, коментира Тодор Джиков, председател на НАК.На фона на свръхпроизводството на определени култури от ,,Плодове и зеленчуци“ в Европа и свития пазар, поради обедняването на потребителите и свиването на пазарите заради войната, се очаква огромен ценови натиск и продажби на продукцията под себестойност от фермерите“.


За фалити на земеделци заговори и пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев: “ Тази година ще е силно рискова за производителите на плодове и зеленчуци. Няма да са малко хората, които ще се откажат от земеделието, прогнозира той пред сайта Агропловдив. Основният риск за фермерите е, че ще продават на цени под себестойност заради масовото обедняване на потребителите. Ако ние си калкулираме завишените разходи за производство и предложим продукцията на по-високи от миналогодишните цени, стоките ще станат непродаваеми, въпреки че ще са на реални заради инфлацията цени. За да не изхвърляме реколтата, трябва да продаваме евтино и да се декапитализираме, казва той. И дава пример със салатите.Тази година салатите се продават на миналогодишните цени на фона на масовото поскъпване на зеленчуците, а и на всички храни. Въпреки това търсенето на салати няма никакво увеличение“, отбелязва Кумчев.

Това, което описва пловдивският производител е всъщност стагфлация, която превзема цялата икономика.

„Истината е, че хората ги е обхванала пълна апатия от поредицата лоши събития в последните две години. Обезсърчени са и не могат да видят бъдещето си с повече от ден напред. И тъй като не виждат перспективи, не искат да работят или само имитират работа. Мисля, че вече сме в период на стагфлация – инфлация плюс намалено производство“, казва и самият Красимир Кумчев.

При зърнопроизводителите и животновъдите положението с увеличени разходи и намалено търсене е същото. В зърнопроизводството, поради световната конюнктура, може да има добри цени, но за по-дребните зърнопроизводители и тези с много ренти и високи дългове от сухата 2020 г., те може и да не успеят да компенсират повишените разходи. А и не се знае каква ще е реколтата, която в момента е сериозно застрашена от суша.


Прегръдката на стагфлацията задушава всички ни. Да говорим за недояждане на населението в Европа през 21-и век поради невъзможността да си купи основни хранителни продукти, доскоро ни изглеждаше нереално. За съжаление, днес това е факт. Голямата бедност е дошла в богатия ни европейски дом. И според досегашният опит с развитието на циклите на икономиката, няма да си отиде през следващите 3-4 години.


Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X