Съставът на почвата в бъдеще ще се промени

Резултатите от специално проучване са доста тревожни

В сухите райони по света става все по сухо, водата престава да бъде единственият ресурс, липсата на който се усеща все по-осезателно.
Скоро ще бъде засегнато и нивото на хранителните вещества в почвата, а техния дисбаланс може да се отрази на живота на една пета от населението на света.

Матьо Боукер, доцент по горски почви и екосистемна екология в Университета на Северна Аризона се занимава с проект по този изключително важен въпрос. В статия той описва подробно какви изменения в почвата могат да се случат и се обсъждат последствията от такова развитие на събитията.
Боукер обяснява, че повече от 17 хранителни елемента необходими за растежа на растенията са почвени ресурси, такива като азот и фосфор.
Статистическият модел, който е помогнал за изследванията показва, че тъй като климатът става все по- сух, съдържанието на азот ще намалява, а концентрацията на фосфор ще расте.
– И двата елемента са необходими за растежа на растенията и са основни съставки на торовете, но за ефективен растеж на растенията и двата елемента трябва да присъстват в подходящи пропорции – обяснява Боукер.

Безводните региони, които се определят главно от по-ниската влажност, обхващат около 41 процента от повърхността на земята.
Проведените изследвания показват, че хората, които разчитат на тези екосистеми за отглеждане на селскостопански култури за фураж, гориво и влакна, отбелязват все по-голям спад в получените добиви.
Според Боукер, прогнозираното понижаване на броя на растенията може дори да доведе до увеличаване на прашните бури, броят на които през последните десетилетия постоянно нараства.
По време на проекта изследователския екип е посетил 224 обекта в 16 страни на всички континенти с изключение на Антарктида.
Боукер е ръководил една от групите учени, занимаващи се с подбора на пробите, които са посетили 10 изследователски центрове в северната част на Аризона и Юта. Тези области представят пълна гама от сухи, тревисти райони с ниски нива на валежи и на относително влажни екосистеми. Резултатите от проучването ни карат сериозно да се замислим с какво ще се сблъскат фермерите в близко бъдеще.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X