Бялата ръжда по черешата е силно вредоносна при влажно време

При първите признаци на тази опасна болест решаващо е пръскането със системни фунгициди

Бялата ръжда по черешата и вишната, известна още като червени листни петна, е една от икономически най-опасните болести по тези култури. Всяка година тя нанася големи щети по черешовите и вишневите дръвчета в цялата страна. Вредата от нея е особено голяма при влажно време, ако борбата с ликвидирането й не започне навреме.
Причинител на бялата ръжда е гъбата Blumeriella jaapii (Rehm), която има безполов стадий, известен като Cilindrosporium hiemalis Karsten, поради което тази болест често се нарича цилиндроспориоза. Гъбата презимува в окапалите заразени листа, където образува спори. Оттам идва и първичната инфекция рано напролет, която, ако не се ограничи с пръскания, заразява масово през вегетацията, особено при влажна пролет и лято.
ПРИЗНАЦИТЕ СА ЛЕСНО РАЗПОЗНАВАЕМИ
По горната страна на листата се появяват множество дребни точици, които в началото са пурпурни, а по-късно некротират (покафеняват и прегарят). Лесно може да познаете болестта след дъжд – от високата влажност по долната страна на листата в местата на петънцата се забелязва налеп от белезникави купчинки (фитилчета), състоящи се от спороношенията на гъбата, които определят името бяла ръжда. Подобни признаци се наблюдават още по дръжките и зелените плодове на по-чувствителните сортове, като Бинг, Наполеон, Козерска и Ламберт от черешите и Сенчеста морела от вишните.
Заразените листа започват да пожълтяват от мястото на повредата, докато пожълтеят и изсъхнат целите, след което опадват. Това става преждевременно още в средата на лятото и картината е често срещана в малките градини, където след беритба стопаните не пръскат.
Ако в продължение на две-три години с благоприятни условия за развитие на болестта плододаващите дръвчета не се пръскат, те силно се изтощават. В резултат на това и от ранното обезлистване те не могат да се подготвят за успешно презимуване, остават с недозрели и слаби леторасти и загиват.
Подходящи фунгициди за борба с бялата ръжда по черешата са Силит 40СК – 0,15%, Фоликур 25ВГ – 0,075%, Флинт макс ВГ – 0,03% и др.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X