Занятия на студенти от Пчеларски университет

Директният поглед в кошера е най-полезното обучение

Зооинж. Михаил Михайлов
В дните преди Великденските празници, на 16 април т.г., 18 души студенти от новосъздаденият Пчеларски университет (ПУ), както и няколко курсисти от Курса по пчеларство (КП) в София, проведоха практически занятия на пчелина на Михаил Михайлов в град Банкя. Зооинженер Михайлов е преподавател в ПУ и в КП. Някои от студентите бяха дошли заедно с децата и със семействата си и всички бяха облечени в пчеларски костюми. Времето беше слънчево и подходящо за отваряне на кошери и извършване на прегледи на пчелни семейства. Преди това, студентите, някои от тях действащи пчелари, се запознаха с пчеларския инвентар в оборудваното за целта пчеларско помещение на пчелина. Проследиха целия процес за добиването на пчелен мед и други пчелни продукти.

Демонстративно бяха включени някои от машините, като центрофуга, сушилня и декристализатор. Експериментално бяха поставени восъчни основи на рамки за системи кошери ДБ, ЛР и Ф. След това бяха отворени кошери система ЛР и всеки един от студентите и курсистите изваждаха пити и „четяха по тях“. Посочваха площите с мед, прашец, открито и запечатано пило, след което връщаха питите обратно в кошера. Откриха и пчелна майка. На един от кошерите бяха подменени корпусите с нови, боядисани. Пчелите бяха кротки и нямаше ужилени от присъстващите на пчелина. Практическото занятие продължи до късен следобяд. Присъстващият оператор направи видео запис на занятието.
За студентите от Пчеларски университет бяха предвидени две практики, едната от които се състоя седмица по-рано на пчелина на Борис Бормалийски в Черничево, близо до град Хисаря.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X