Защо и кога царевицата линее, поляга и загива

През последните години царевицата отново се завръща по нашите полета, макар и не в мащабите, които заемаше в близкото минало. Затова темата е актуална, а възникналите с тази култура проблеми предизвикват много въпроси, на които невинаги може да се даде адекватен отговор. Това не е изненадващо, защото царевицата е топлолюбива култура и някои особености на нейното отглеждане понякога не са известни в нашите ширини. Ситуацията се усложнява и от факта, че всяка година на пазара у нас се появяват все повече и повече вносни хибриди, много от които са разработени в условията на средните ширини на американския континент (наши сортове почти не се сеят или се сеят на изключително ограничени площи – бел. ред.). Информацията за особеностите на техния растеж и развитие невинаги е достатъчно изчерпателна, затова ви представяме основните проблеми, възникващи при отглеждането на царевицата, както и препоръки за тяхното решаване, основани на опита на американските изследователи и фермери.

1

Растеж на царевицата и болести

Повреди по пониците и намаляване числеността на растенията

Отсъствието на поници по време на очаквания период за поникване след сеитбата може да бъде причинено от: образуване на повърхностна почвена кора, увреждания от насекоми, болести, суха или прогизнала с вода почва в продължение на няколко дни, увреждания от повишена солева концентрация, внесени торове, повреди от амоняк, действия на гризачи, увреждания от хербициди, ниско качество на семената или прекалено голяма дълбочина на сеитба.

2
Хлоротична анемия

Пожълтяването на растенията по цялата площ на листната повърхност или между нерватурата може да бъде причинена от: дефицит на азот (калий, сяра, цинк, манган, желязо), студена почва, ниски температури на въздуха, увреждания от хербициди, болести или насекоми.

Некроза

Петна или щрихи от мъртва тъкан по растенията могат да бъдат причинени от: увреждания вследствие на разхвърляне на торове или пръскане с хербициди, болест, увреждания от ветрове или град, насекоми, дефицит на азот или калий.

Нагризвания (отвори) в тъканите на листата и унищожени стъбла или тъкани на растения

Най-честата причина за загуба на тъкани на растенията, в това число нагризванията по листата и стъблата е храненето на насекомите. Увреждания под действието на вятър и град също могат да причинят такъв проблем.

3
Листа с форма на камшик или луков лист

Тъканите на листата не се разтварят откъм върха. Това може да бъде в резултат на: недостиг на калций, повреди от биурет, токсичност от бор, уреждания от хербициди или болести.

Пурпурни листа

Пурпурните листа са почти винаги признак за натрупване на захари в тъканите. Най-често захар се натрупва в листата поради проблем с корените. Листата могат да придобият пурпурен цвят в резултат на: дефицит на фосфор, цинк или магнезий, хладна почва, суха почва, прекалено влажна почва, увреждания от насекоми, механични повреди на корените, повреди вследствие използване на хербициди или болести.

4
Полягане

Силен вятър, особено когато почвата е влажна или растенията са крехки, е основната причина за полягане. Допълнителни фактори, които могат също да причинят полягане, са: увреждания от насекоми, негативен хербициден ефект, прекомерна гъстота на посевите, недостиг на хранителни вещества или въздействие на насекоми, които отслабват стъблата.

5
Повреди по кочаните

Няколко болести, а също и някои насекоми могат да повредят зърното в различните му фази на зрелост още в кочаните на полето.

Цялата статия четете само в хартиеното или електронното издание на вестник „Гласът на фермера“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X