Чакаме около 50 страници бележки от ЕК на 25 май

Според Снежана Благоева – пълномощен министър в постоянното представителство на България в Брюксел стратегическият ни план за следващата ОСП е добър и стой добре на фона на останалите

Пълномощният ни министър в постоянното представителство в Брюксел Снежана Благоева внесе преди малко яснота за българския стратегически план за следващата ОСП 2023-2027 г. Това стана на уебинар, проведен днес.

Според Благоева, след първите 19 плана, на които Комисията направи коментар и публикува бележките, сега тя разглежда останалите, в което число влиза и българският.

Срокът е 25 май за получаване на нашите бележки. В момента се работи от експертите по последните детайли, формалното одобрение на плана и неговия превод на български език, което сме пожелали.

Следващата стъпка по процедурака е ЕК да ни прикани, ако желаем, да дадем най-общ коментар. След това трябва да започне и един неформален диалог на страната ни със службите в Комисията, като в същото време

у нас трябва да бъдат информирани подробно земеделските производители

и да започне активен диалог с тях по новите елементи на плана.

В плановете на другите държави членки, които е прегледала, Благоева, тя казва, че е забелязала, че ЕК подхожда по един и същи начин в коментарите.

Във всички планове тя е сложила забележката, че държавите членки трябва да подобрят връзката между SWOT анализите и начертаните визии и мерки, и да повишат амбициите си.

В плановете е вмъкната вече и препоръката, че във връзка с наличието на криза, която засяга всички /войната в Украйна/, държавите трябва да се стремят към хранителна сигурност, но да се придържат и към екологичната устойчивост на земеделския сектор и другите видове устойчивост – икономическа и социална.

Освен това се иска да отговорят как виждат, че ще се справят, за да намалят зависимостта си от торовете, а също и как ще откликнат за повече инвестиции във ВЕИ.

Очаквало се от държавите и да напишат дали смятат да преосмислят някои елементи от плановете си, именно във връза с Украйна.

Тук специално ставало дума за

заостряне на вниманието към управлението на риска

защото става ясно, че рисковете вече са повече, стават по-сериозни и влияят на цените.

На второ място и ние очакваме, както при другите държави членки, да имаме бележки относно постигането на генералните цели на ЕС, където влизат устойчиво земеделие, постигане на климатичните цели, развитие на селските райони.

Благоева обясни още, че винаги и при всяка държава присъства коментар на ЕК относно топ приоритета „Зелена сделка“, затова се очаква, че ще го има и при нашите бележки, което не бива да ни учудва.

Вторият аспект на всички коментари е насърчаване за по-амбициозни таргети, а третият – ще имаме забележки по 9-те специфични цели и секторните интервенции. Тези неща ,явно, ще ги има и при нас.

Освен това, държави като нашата, ще бъдат приканени да завършат оценките си за въздействието над околната среда, ако още не са го направили.

Около 40-50 страници забележки, които след дни ще пристигнат в София, не бива да ни притесняват, защото се отнасят за твърде голям документ, който се разглежда, предупреди Благоева.

Тя каза още, че отсега нататък работата по коментарите и забележките трябва да стане в много тясна комуникация със земеделските производители и техните съюзи и асоциации.

Няма шанс за отлагане във времето на новия програмен период

На въпрос дали има шанс за отлагане на новия програмен период, както поискаха държави от Вишеградската четворка и още някои, Благоева отговори, че това нито се обсъжда в Брюксел, нито е предвиден такъв дебат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X