Азотът влияе върху качеството на царевичното зърно

Подхранването на царевицата с минерални торове дава възможност за увеличаване на добива с 10-12% или повече. В някои случаи, дори при високо ниво на почвено торене е трудно да се получат високи и качествени добиви, без да се внесат комплекс от хранителни вещества под формата на микроелементи.
Царевицата реагира добре на подхранване с 6% разтвор на карбамид (6 кг карбамид на 100 литра вода). Пръскането на културата трябва да става сутрин или вечер, когато температурата на въздуха е ниска.
Най-добре е растенията да се подхранват от фаза 6-и-7-и лист в течение на три седмици 1-3 пъти през 6-8 дни. Едновременно се внасят микроелементи и водоразтворим магнезиев сулфат (MgSO4 в концентрация 5% концентрация).

Оптималното осигуряване на растенията с фосфор и калий увеличава устойчивостта на царевицата към температурен стрес и недостига на вода, подобрява се аминокиселинния състав на протеините.
Фосфорът и магнезият допринасят за по-добро наливане на зърното, осигуряват равномерно и по-бързо узряване на културата.
В същото време азотът влияе най-много върху качеството на зърното, като в допълнение към увеличаването на добива, увеличава съдържанието на протеини и мазнини в зърното.

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X