Салвията е добра за биологично производство

Многогодишната култура е непридирчива и се отглежда 3-4 години на едно място

Агр. Мими НАЙДЕНОВА
Салвията (Salvia sklarea) е не много разпространено растение, което има място като култура, осигуряваща етерично масло с основна съставка линалилацетат – 70 на сто, което намира приложение в парфюмерийни и козметични продукти и в медицината. Освен това от семената се получават тлъсти масла, които намират приложение в керамичната промишленост. Освен етерично масло, от растението се добива и конкрет.
Като диворастящо растение, салвията се среща по Средиземноморието и на Балканския полуостров. Култивирането му у нас започва през 50-те години на 20 век.
Салвията е многогодишно тревисто растение и се отглежда на едно място 3-4 години. Предпочита дълбоки и пропускливи почви, защото има мощна коренова система, достигаща до 1,5 м. дълбочина. Вирее добре на различни по състав и плодородие почви, с изключение на тежките глинести и преовлажнени земи. Има изискване към съдържанието на азот и калий в почвата.
Всяка година формира няколко едногодишни стъбла с височина до 1,5 м., носещи съцветия тип метлица.
Салвията е светлолюбива култура, изисква дълъг ден и високи температури. От началото на вегетацията до прибирането на реколтата изисква температурна сума към 2500 градуса. През зимата добре развитите розетки издържат до температура минус 30°С. Остаряващите растения обаче, лесно измръзват и затова след 4 година посевите се разорават.
Салвията се отнася към сухоустойчивите растения – нараства в периодите от годината, когато има достатъчно топлина и влага, а за по-високо съдържание на етерично масло в съцветията е необходимо засушаване в периода на прибирането.
Добивите са около 1 т/дка съцветия и около 2 кг/дка етерично масло.

Технологията при салвията е силно опростена и лесна за приложение
Салвията се сее предзимно, след 15 октомври до замръзването на почвата. Предсеитбената подготовка на почвата при биологичното производство включва основно торене с органичен гранулиран тор Naturale – 50-80 кг/дка и фосфоритно брашно – 50-100 кг/дка. След това площта се изорава на 25-30 см дълбочина. До сеитбата, почвата се поддържа чиста от плевели, като се дискова или култивира. Непосредствено преди сеитбата се култивира на дълбочина 6-8 см с култиватор, снабден със зъбни брани. Семената се сеят със сеялка „Саксония” с посевна норма 1 кг/дка на дълбочина 3-4 см. Сее се редово, на разстояние 70 см, за да може след това посевът да се култивира. Оптималната гъстота на посева включва 30 000-40 000 бр. растения през първата година и 15 000-20 000 бр. през втората и следващите години.
След сеитбата почвата се валира за осигуряване на дружно поникване. Грижите през вегетацията включват поддържане на почвата чиста от плевели и торене. Веднага след очертаването на редовете се правят редовни култивирания на междуредието с ротационен култиватор и окопаване и плевене в реда, ако това е необходимо.
През пролетта се внасят азотни и азотно-калиеви органични торове за подсилване на растежа – Blud verde – 6 л/дка, Ennefol – 10 л/дка, Borlanda -15 л/дка.
Преди жътвата, ако има заплевеляване трябва да се направи плевене.
Болести и неприятели в степени, надвишаващи икономическите прагове на вредност не се наблюдават и не е необходимо третиране с фунгициди и инсектициди.
Салвията се жъне във фаза прецъфтяване, в момента, в който първите семена са узрели. В тази фаза се осигурява висок добив от етерично масло с високо качество и аромат. Ожънват се съцветията над връхните листа с комбайн. Съдържанието на етерично масло е най-високо вечер и през нощта. То бързо снижава съдържанието си след жътвата в ожънатата суровина. Това налага тя да се прави рано сутрин или късно вечер и веднага да се дестилира – не по-късно от 3 часа след жътвата, което изисква посе вите да са разположени близо до дестилериите.
Етеричното масло се получава чрез парна дестилация, а конкрет – чрез екстракция на суровината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X