Байдън има план за двойни реколти в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви амбициозен план за внедряване на системи за двойни реколти от земеделските култури в американските полета. Дали ще бъде възможно да се осъществи мащабно президентската инициатива, времето ще покаже

Всички водещи американски агромедии отразяваха посещението на техния държавен глава в OC Farms, собственост на Джеф и Юджиния О'Конър и намираща се в северен Илинойс. На фона на живописните пейзажи Байдън направи няколко изявления, които трябва да успокоят фермерите относно доставката на торове и разширяването на правителствените мерки.

По-специално, една от тези мерки ще бъде двойното застраховане на културите: планира се да се осигурят около 500 милиона долара за земеделски производители от 1935 окръзи, които ще се регистрират като иноватори и ще разчитат на култури като соя след зимната пшеница, пише iowacapitaldispatch.com.

„Фермерите са житницата на демокрацията“, каза Байдън и добави, че двойните реколти са „риск, който трябва да поемем“. Президентът отбеляза, че „сезонът на растеж на пшеницата е кратък и ако метеорологичните условия не са идеални или има други нередности, тогава времето за всичко е пропуснато и затова моята администрация търси как да разшири покритието на застраховката на културите, за да гарантира финансовата сигурност на фермерите“.

Мястото на срещата за обявяване на плана за двойна доходност не е избрано случайно. Семейство О'Конър вече работи по системата на двойните реколти, отглеждат пшеница, която ще бъде прибрана през юли, и след това засаждат соя на тези декари.

Джеф О'Конър аплодира решението на администрацията на Байдън и каза, че с въведената селскостопанска застраховка ще разшири площите с двойне реколти: „Имаме възможността да отглеждаме две култури в един вегетационен период, като същевременно осигуряваме ползи за опазване на природата

Шефът на USDA на САЩ Том Вилсак също присъства на събитието. Той каза, че Националната асоциация по соя подкрепя инициативата на президента и че броят на двойните акри, където се използва соя, ще нарасне до 30 милиона до 2030 г.

Двойната реколта от пшеница и соя ще помогне за увеличаване на местното производство на пшеница в САЩ. Системата включва засяване на пшеница през есента и прибиране на реколтата в началото на лятото, след което се засява соята. Това обаче оставя по-кратък от обичайния период от време за узряване на соевите растения.

Изследователите от Айова вярват, че потенциалът в техния щат не е  засяване на две култури, а неговата вариация. Преди няколко години те проучиха различни производствени методи в рамките на два вегетационни сезона и установиха, че вариация на двойно засяване, известна като релейно съвмесено засяване, при която соята се засява преди прибиране на реколтата от пшеница и пшеницата се прибира, преди поникващите соеви растения да достигнат определено развитие растежът е по-добър за Айова.

Учените отбелязаха, че двойна реколта със соя представлява много висок риск поради много по-ниския потенциал за добив на соята. В един от опитните участъци за една година реколтата от соя е напълно загубена, тъй като не е достигнала зрялост.

Двойната и дори тройната реколта, когато се събира повече от веднъж годишно, е често срещана стратегия за използване на земята в равнинно тропическо и субтропично земеделие, където дъждовните сезони са достатъчно дълги или напояването е осъществимо. Икономическите ползи обаче ще зависят от местните условия и добивите, постигнати през втория цикъл, и свързаните с производствения процес парични и екологични разходи.

Известно е, че Бразилия е  успешна на световната селскостопанска сцена, благодарение на своите двойни реколти. Производството на зърно в Бразилия се е увеличило повече от четири пъти между 1980 и 2016 г., а днес страната е най-големият износител на соя в света и вторият по големина износител на царевица. Двата основни фактора за това увеличение на производството на храни бяха разширяването на обработваемата земя и прибирането на две култури, като царевица и соя, от едно поле за една година.

Двойното засяване на пролетна соя (дъждовен сезон) със зимна царевица се наложи трайно в зърнения пояс на Бразилия през последните десет години. Имаше две основни предпоставки за такава промяна. Първо, фермерите получиха раннозреещи сортове соя, които могат да бъдат събрани до края на януари или началото на февруари. Царевицата се засява веднага след прибиране на реколтата от соя и остава на полето до началото на юни.

Второто нещо, което значително улесни засяването на царевица след соята, бяха устойчивите на хербициди сортове. Тъй като няма време за борба с плевелите преди засяването, това може да се направи сравнително лесно при царевичните култури.

Но всеки медал има две страни. През последните няколко години бразилските фермери харчат все повече и повече за агрохимикали, за да се борят с нарастващата заплаха от болести и вредители. Мениджърите на ферми са загрижени, че разпространението на соята като втора култура допълнително ще повиши устойчивостта на болестотворни патогени и вредители, увеличавайки разходите в момент, когато маржовете на соята могат да се колебаят всяка година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X