Месото и месните продукти ще стават все по-скъпи в световен мащаб

Световното производство на пилешко, свинско и говеждо месо ще се забави до 1,4% ръст през 2022 спрямо 5,4% през 2021

Производството на месо в света рядко е било толкова скъпо. В южната част на Калгари Дон Лоу, който от 40 години се занимава с животновъдство, се е надявал да разшири стадото си от 800 крави за месо тази година, но при рязкото покачване на цените на фуражите той се бори да задържи животните, които има. От другата страна на океана, в Източен Йоркшир, Англия, свиневъдът Кейт Мур казва, че издръжката на 32-хилядното му стадо става изключително трудна, пише Bloomberg.

„Ужасно е“, казва Мур, която в момента отчита загуба от около 60 паунда (75 долара) на животно заради рязко покачващите се разходи за изхранване и грижи за тях. „В момента няма светлина в края на тунела. Британската свиневъдна индустрия никога няма да бъде същата.“

Фермерите по света, които отглеждат над 40 млрд. свине, крави, биволи, овце, кози и птици, се сблъскват с почти рекордни цени на фуражите за добитък, тъй като доставките на зърно и соя намаляват. Сметките за всичко – от електричеството, което поддържа оборите им добре осветени и топли, до камионите, които превозват животните до кланиците – също са нараснали. Разходите за зърнени култури и енергия, които нараснаха след войната на Русия в Украйна, утежниха положението им, въпреки че те се борят с всичко – от сушата, която ограничава пасищата, до епидемиите от птичи грип от Северна Америка до Европа, които унищожиха милиони домашни птици.

Удряни от всички страни, много земеделски стопани продават добитък или отглеждат по-малко животни, което показва, че производството ще бъде ограничено в дългосрочен план. Броят на  говедата в кланиците на САЩ е на исторически връх – най-висок от началото на записите от 1986 г., а тези крави, които няма да родят телета, ще доведат до намаляване на стадата. Това означава, че цените на месото, които вече са рекордно високи, няма да намалеят бързо, което допълнително ще натежи на бюджетите на домакинствата, които са затруднени от по-високите разходи за други основни продукти и стоки от първа необходимост. Индексът на цените на месото на Организацията по прехрана и земеделие на ООН се е повишил с 10% от началото на годината, като през април достигна рекордни стойности. В САЩ цените на бекона, пилешките гърди и мляното говеждо месо никога не са били по-високи.

Световното производство на пилешко, свинско и говеждо месо ще се забави до 1,4% ръст през 2022 г. спрямо 5,4% през миналата година, прогнозира правителството на САЩ. 

„Видовете натиск, пред които сме изправени сами по себе си не са нови или необичайни, но става дума за комбинация от проблеми, натрупани един върху друг“, казва Джъстин Шерард, глобален стратег по животински протеини в Rabobank. 

Руската инвазия забави износа на зърно от Украйна, като на практика го сведе до нула. Ограничават се доставките на царевица, на която разчитат големи производители на свине като Испания и Китай. Фуражите съставляват основната част от разходите за отглеждане на добитък и дори за страните, които произвеждат свои собствени фуражи, цените на зърнените култури достигнаха главозамайващи висоти. Фуражите съставляват основната част от разходите за отглеждане на добитък и дори за страните, които произвеждат свои собствени, цените на зърнените култури достигнаха главозамайващи висоти. Фючърсите на царевицата в Чикаго се повишиха с 31% през тази година, фючърсите на царевицата в Париж – с 55%, а фючърсите на фуражната пшеница в Обединеното кралство – с над 50%.

„Никога не съм виждал подобно нещо“, казва Джейми Уайли, шотландски свиневъд, чиято ферма обикновено продава повече от 70 000 прасета годишно. „От миналата година насам нещата в свиневъдството са много зле. Това означава, че хората, ако са имали такива, са изразходвали всички резерви.“ Той съкращава стадата си за разплод, за да спре удара. Разходите за фураж вече представляват 70% от разходите му за свиневъдство, а не както обикновено – 60%. 

Според Зоуи Дейвис, изпълнителен директор на Националната асоциация на свиневъдите в Обединеното кралство, цените на едро на свинското месо във Великобритания са се повишили, но не покриват производствените разходи, което води до „безпрецедентно“ шесто поредно тримесечие на загуби. Свиневъдите в Обединеното кралство вече се сблъскваха с недостига на работна ръка в месопреработвателните предприятия, поради което в началото на тази година над 100 000 прасета бяха предадени в кланиците. Фермерите отбиват животните, тъй като местата във фермите са изчерпани. Точно когато ситуацията се подобряваше, Русия нахлу в Украйна и избухна война.

Конфликтът „засили цял набор от проблеми, с които вече се борехме“, казва Рупърт Клекстън, директор в консултантската компания Gira. „Това повиши стреса от седем в десет“. 

Производството на свинско месо в Европейския съюз, който е най-големият износител в света, ще намалее с 3% тази година, което е първият спад от 2019 г. насам, според оценките на ЕК. Нарастващите цени не компенсират разходите, което вероятно ще накара фермерите да поведат животните към кланиците по-рано от обичайното.

Bacon 04

В края на миналата година свинете, отглеждани в Германия намаляха до най-малкия си брой от 1996 г. насам, а анализаторът на AMI Тим Кох очаква спадът да продължи и през тази година. Огнищата на африканска чума по свинете – главно при дивите свине – доведоха до ограничения на износа на германско свинско месо и понижиха цените. Според Кох след рязкото увеличение на разходите за фураж и енергия повечето свиневъди ще се нуждаят от цени от около 2-2,40 евро за килограм, за да бъдат рентабилни, в сравнение с 1,60-1,70 евро в нормални времена. Цените са малко под 2 евро.

„Почти всички – от производителите до кланиците – действат много внимателно, купуват малко по-малко прасета и се опитват да не инвестират твърде много пари в момента“, каза той.

Броят на свинете намалява
В Китай, където се отглеждат половината от свинете в света, рекордните разходи за фураж и продължителният спад на цените на свинското месо са довели до зашеметяващи загуби при водещите свиневъди. След като току-що се възстановиха от смъртоносната епидемия от чума по свинете, това отново доведе до спад в растежа, като броят на свинете-майки намалява вече осем поредни месеца. 

Някои стопанства успяват да се справят с разходите, но болестите и сушата все още нанасят щети. Птичият грип, обхванал цялото Северно полукълбо, уби близо 38 милиона птици – предимно пуйки и кокошки носачки – в САЩ, което е едно от най-тежките огнища в историята. Югозападният регион на Франция за втора година е изправен пред масово унищожаване на птиците, а в полските ферми за пилета също има случаи на заразяване.

Лошото време е допълнително препятствие.  В южната част на Алберта сушата изпепели пасищата и обработваемите земи през изминалата година. Тъй като в някои райони сушата навлиза в третата си година, фермерите и животновъдите вече са изразходвали всички складирани фуражи и са изхарчили паричните си резерви, казва Рег Шеленберг, председател на Канадската асоциация на животновъдите.

„Има малко фураж за закупуване, а ако може да се намери, той е изключително скъп“, казва той. 

Производството на зърно в Западна Канада се сви с 40%, което повиши цената на фуражите и принуди производителите да внасят от САЩ. Свиването на цените струваше допълнителни 400 канадски долара (311 щатски долара) за фураж на животно през зимата, каза Джейкъб Бюкерт, председател на организацията на животновъдите в Алберта.

„В момента е доста трудно да се занимаваш с добитък“, казва той. „Губим отвсякъде. Ако не завали, просто няма да имаме фураж, за да преживеем още една зима.“

В Аржентина горските пожари убиха 700 000 глави добитък през февруари и март, а пасищата в селскостопанския пояс Пампас пострадаха от суша, която намали броя на отелванията и доведе стадата до шестгодишен минимум.

Британските говеда и овце, които разчитат основно на паша, няма да разполагат с толкова много фураж за през зимата, тъй като скъпите торове означават, че на пасищата и сенокосните полета ще има по-малко храна, каза Ричард Финдли, ръководител на борда на Националния съюз на фермерите за говеждо и агнешко месо. Той очаква, че някои фермери няма да имат друг избор, освен да съкратят стадата си тази година, което може да доведе до намаляване на броя на добитъка с 5% или повече. 

Млекопроизводителят Джо Хийли, който отглежда около 100 крави в Галуей, на западния бряг на Ирландия, заяви, че цените на торовете му нанасят сериозен удар.

„Миналата година купих девет тона карбамид за 2880 евро; през същата седмица тази година девет тона карбамид са 8100 евро“, казва той.

Тези нарастващи разходи ще се появят и на етикетите в супермаркетите.

Bacon 06
Забавяне на производството – производството на месо в световен мащаб нараства с по-бавни темпове в сравнение с миналата година

Tyson Foods Inc., най-голямата американска компания за производство на месо, предупреди за свиване на доставките. „Тежката ликвидация на добитъка от началото на годината“ ще се отрази на доставките за две-три години, заяви Шейн Милър, президент на отдела за прясно месо, по време на разговор с инвеститорите.  „Производителите не могат да поемат всички разходи. Много е вероятно ппотребителите да трябва да плащат повече, поне в обозримо бъдеще“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X