EК предлага 7,5 млрд. евро да се прехвърлят от субсидиите за земеделие по ОСП към енергийна независимост от Русия

Европейската земеделска общност прие хладно предложената от Европейската комисия възможност за прехвърляне на до 7,5 милиарда евро от субсидиите за земеделие на ЕС към мерките за подкрепа, насочени към преодоляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

В сряда (18 май) Комисията представи своя нов план от 300 милиарда евро, наречен REPowerEU, за увеличаване на спестяванията на енергия, засилване на възобновяемите енергийни източници и диверсификация на европейските доставки на петрол и газ в опит да премахне вноса на руски енергийни ресурси до 2027 г.

Сред допълнителните инвестиции REPowerEU включва възможността държавите-членки да прехвърлят доброволно значителна сума пари от някои фондове на ЕС, като политиката на сближаване и Общата селскостопанска политика (ОСП), към Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF).

Тази гъвкавост при използване на средствата от ОСП обаче не беше добре приета от земеделските производители.

„Използването на средства от националните стратегически планове на ОСП може да бъде приемливо само ако инвестициите REPowerEU са инициирани от земеделската общност“, се казва в писмо, видяно от EURACTIV, от лобито на фермерите COPA-COGECA, изпратено до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 12 Може.

В съобщението на Комисията  се посочва, че „предоставянето на част от финансирането на общата селскостопанска политика в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост ускорява изпълнението на съответните проекти, позволявайки на земеделските производители да получат необходимата финансова подкрепа за намаляване на употребата на синтетични торове и увеличаване на производството на устойчив биометан или възобновяема енергия“.

По-специално, до 7,5 милиарда евро могат да бъдат преразпределени от втория стълб на ОСП, фонда за развитие на селските райони, към RFF, ключовия финансов инструмент на NextGenerationEU, който е временният инструмент, предназначен да стимулира възстановяването на блока от пандемията COVID-19 .

COPA-COGECA настоя, че пренасочването на парите за развитие на селските райони към различен обхват трябва да бъде възможно само ако земеделската общност инициира инвестициите REPowerEU.

В писмото си президентите на COPA-COGECA подчертаха необходимостта от адекватно разглеждане на приноса на европейското селско и горско стопанство в плана за действие REPowerEU, когато става въпрос за намаляване на зависимостта на ЕС от енергия, торове и богати на протеини странични продукти, отчасти чрез директно включване на европейското селско стопанство в прехода към нулеви въглеродни емисии.

Планът за действие за биометан - камък на раздора

Планът също така споменава наскоро представения План за действие за биометан, който удвои целта на ЕС за производство на биометан  до 35 милиарда кубически метра годишно до 2030 г.

Съгласно Плана за действие за биометан, националните стратегически планове за ОСП на държавите-членки трябва да бъдат инструментализирани за „ финансиране за биометан, произведен от устойчиви източници на биомаса“.

Това включва по-специално селскостопански отпадъци и остатъци, се уточнява в съобщението.

Ирландският десноцентристки евродепутат Колм Марки каза пред EURACTIV, че законодателите са объркани от идеята за предоставяне на средства за увеличаване на производството на биометан, тъй като светът е на ръба на криза с продоволствената сигурност.

„Производството на храни трябва да бъде основен приоритет за нашите фермери, следвано от фуражи и след това биоенергия“, каза той, добавяйки, че има много други схеми, които могат да се използват за генериране на необходимото финансиране.

„Също така спешно се нуждаем от стратегия за използване на земята, която дава приоритет на производството на храни, заедно с цялостна стратегия за протеини в светлината на войната в Украйна“, продължи Марки.

По същия начин италианският евродепутат Херберт Дорфман – който е говорител на селското стопанство на най-голямата политическа група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП) – не се съгласи с идеята за използване на субсидии за селското стопанство за фонд, който е напълно извън контрола на плана за развитие на селските райони без никакви мерки за селскостопански проекти.

„По-нататъшното стимулиране на използването на земеделски култури за биогаз в този момент ми изглежда просто неморално“, добави той.

Секторът за биогаз и биометан обаче приветства пакета на Комисията, предложен в контекста на REPowerEU, като основен инструмент за насочване на сътрудничеството между политиците, инвеститорите и веригата на стойността на биометан за стимулиране на технологичните иновации.

„Допълнителните 37 милиарда евро целеви инвестиции, предложени от Комисията, могат да подкрепят развитието на нов капацитет и инфраструктура за навлизане на биометан в газовата мрежа и създаване на енергийни общности“, обясни Хармен Декер, главен изпълнителен директор на Европейската асоциация за биогаз (EBA).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X