Отидете по-близо до животните, при тях ще получите отговор на много въпроси за различни заболявания

Като гледате, виждате ли, господа фермери ? Отговор на редица въпроси и решаването на съществуващи проблеми би могло да ни предостави старателното наблюдение на животните в една кравеферма. Поведението и държането не само че издават много точно статуса им, но биха могли да разкрият и първопричините за различните болестни състояния.

Да приведем един пример, дребен на пръв поглед детайл – изправянето и лягането на животните. Първото и най-важно условие за създаване на комфорт на животните е гарантиране на свободно, улеснено и неболезнено изправяне и лягане. Във всички случаи избраната технология и архитектурно решение трябва да гарантират безпроблемното им протичане. Нещо повече, тези физиологични процеси са маркер, отразяващ много точно статуса на организма.

При лягане кравите внимателно и координирано заемат желаната позиция на земята. При нормално изправяне те надигат първоначално задницата си, а след много кратка пауза следва и предния пояс. При това животните са сигурни и спокойни в движението си. Не издават стенещи звуци, също така и не правят дълги и необосновани междинни паузи.

При съществуващи проблеми в двигателния апарат, изправянето е бавно и мъчително. Често

кравите остават продължително време

подпрени на карпалните си стави

(„предните колена”) и като че ли се страхуват да направят по-нататъшни движения. Понякога вместо задницата си, животните изправят първоначално предния пояс. Това е норма при конете.

А как лежи кравата? По отношение на естествените позиции на лежане, като стандарт служи поведението на кравата на пасището. В боксовете и леглата биха могли да се отдиференцират основно 5 предпочитани положения – по гърди (43 на сто), с изпънати предни крайници (20 на сто), с изпънати задни крайници (22 на сто), пълно странично лежане (7 на сто) и позиция на заспало животно (8 на сто). А остават ли кравите легнали в продължение на повече от обичайните 60–90 минути?

В практиката се срещат следните по-важни проблеми. Кравите не могат да заемат всички желани естествени позиции. Лежането е косо, напречно, твърде напред, назад или наполовина в леглото. Леглото не е меко, не създава сигурност при изправяне и лягане (необходим е висок коефициент на триене). Повърхността е влажна и замърсена. Няма достатъчно легла за всички животни, съотношението животно-легло е по-малко от 1:1. Понякога и двата задни крайника са в непосредствен контакт с урината и изключително меките кашести изпражнения. При лежане, някои от ставите попадат точно в областта на граничните ръбове на леглото. Някои крави лежат диагонално, други изпъват крайниците си силно назад.

Понякога

предните или страничните ограничители на леглото

са твърде ниски

или пък единият от крайниците се облекчава и не се натоварва (опорна куцота). Възможно е задните крайници да стъпват непосредствено върху ръба на леглото. Всичко това би могло да бъде предпоставка или същевременно следствие на различни увреждания. Къде обаче се крие първопричината ?

Да се приближим още малко, непосредствено до животните. Детайлното наблюдение ни дава изключително ценна информация. Ето, забелязваме, че при част от кравите в областта на крайниците се установяват различни удебеления и наранявания. Най-често се засягат скакателните и коленните стави. Установява се подуване и локално възпаление. Кожата се зачервява – било то в областта на ставите или дори около самото копито. Възможно е копитата да са твърде дълги, деформирани, ъгълът на стъпване е много малък! Натоварването е ненормално. Съществуват ли проблеми, свързани с пододерматит или дислокация на ладиевидната кост? Или някъкъв друг копитен проблем – язва, панарициум, дигитален дерматит, лимакс и т. н. Би ли могло това да бъде обяснено само от увреждането на кожата? Явно че съществува каскада от процеси.

Първопричината единствено в оборудването ли е, в леглата, подовото покритие, размерите?

Да не забравяме хранителния режим, да му

обърнем подобаващо внимание

Говорим за високопродуктивни крави. А изхранването на една високопродуктивна крава е изкуство, създадено чрез успешен и целенасочен мениджмънт, особено в преходния период в началото на лактацията. В стремежа си да достигнат максималната продуктивност, някои фермери прекаляват с концентратите за сметка на грубите фуражи. Предозирането на белтъците, съчетано с недостатъчно количество на сурови влакнини могат да доведат до не по-малко негативни проблеми. Най-често първоначално възниква подостра скрита ацидоза на търбуха. Тя води до различни храносмилателни и системни разтройства, понякога съчетани с коремни болки.

Предстомашията са зле изпълнени, кравите преживят слабо. Нормално при преживяне и дъвкане се отделя обилно количество слюнка, която неутрализира киселинното съдържание в предстомашията. По-твърдата структура на дажбата (добре структурираната дажба) стимулира преживянето. При общ преглед на стадото 40 на сто от всички крави трябва да преживят. Така ако структурата на дажбата е предпоставка за редуциране на продължителността на този физиологичен акт, ситуацията допълнително се усложнява. Животните отслабват, развива се кетоза. Изпражненията са с непостоянна консистенция, диарията се сменя с твърди фекалии, те са тъмно оцветени съдържат несмлени частици. Може да възникне и малко познатата у нас дислокация на сирищника.

Доц. д-р Пламен ГЕОРГИЕВ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X