Защо един английски фермер отказва да продаде своя 52-годишен комбайн

Марвин Рю е точно толкова доволен от машината, колкото и в деня, в който я е закупил. За причината разказва английското издание Farmers Weekly

В горещия августовски ден фермата на Марвин Рю, наречена „Трегондал фарм”, в графство Южен Девън, Великобритания, връща посетителите с машината на времето назад – през 60-те години на 20-и век. В очите им се набива техника от онова време – в стопанството има не един, а цели два класически комбайна Claas Matador, които и в момента жънат ечемика. Единият от тях се управлява от самия Марвин.

Mervynrowe46

А този 70-годишен фермер далеч не изглежда старомоден. Въпреки че изпитва силна страст към старите комбайни, стопанството му е модерно. В него има и зърнопроизводство, и животновъдство, и селски туризъм, тъй като фермерът се стреми да диверсифицира риска.

Марвин и семейството му притежават фермата вече 47 години. Днес те отглеждат 150 овце и 80 крави и обработват 1200 дка земя.

Тук се е намирало и стопанството на неговия баща, което сега е разделено между Марвин и брат му. Когато Марвин е само на 4 години – през 1952 г, неговият баща става първият в околността собственик на комбайн – Claas Super Junior.

15 години по-късно, през 1967 г., когато Марвин е на 18, той го заменя за Matador, който тогава закупува за 1800 британски паунда – това е същият, който Марвин управлява и днес.

Рю си спомня деня, в който комбайнът пристигнал за първи път в стопанството.

„Комбайнът се показа зад завоя, а ние всички стояхме и го чакахме. Нямахме търпение да започнем да жънем с него. Човекът, който го докара, ми показа как да работя с машината, направи няколко настройки, и си отиде. Това беше преди 51 години. От тогава правя точно това всяка една година – качвам се на същия комбайн и отивам да жъна“.

С този комбайн Марвин не само жъне собствените си земи, но дори помага на съседите си. Средно на годината машината прибира по 480 дка. Фермерът обаче не позволява на никого друг да кара този комбайн, въпреки че синът му Ричард има голямо желание.

„Ричард е луд по този комбайн още откакто беше на три години. Чакаше ме пред него и се вмъкваше в кабината, когато отивах да жъна“, спомня си Рю-старши.

BOB240818rowe41 Main 1

Но тъй като бащата така и не му позволил да управлява сам комбайна, синът си купува собствен Matador standard. Той се продавал за резервни части за 600 лири, но Ричард открил, че машината е в отлично състояние и започнал да я използва при жътва.

Как баща и син успяват да поддържат тези машини в отлично състояние толкова години? Отговорът е в редовното техническо обслужване и поддръжка, казва Марвин и допълва:

„Всяка нощ машините си почиват под навес, и моят комбайн всъщност се е мокрил веднъж през живота си – когато имахме проблем с дизела и той се развали. Лесно е да прибираш тези машини под навес, защото са много компактни“.

В края на сезона машината се почиства основно, почти с религиозен плам. Всяко едно зрънце се премахва от нея. Комбайните се смазват и се гресират и се прибират на закрито за зимата.

Наскоро от Claas наградиха Марвин Рю като най-възрастния комбайнер, управляващ един и същ комбайн толкова години.

Въпреки че е голям фен на старите машини, голямата страст на Марвин е животновъдството. Той е президент на Асоциацията за чистопородно развъждане на едър рогат добитък в графство Южен Девън. Неговите животни са спечилили 7 световни купи.

В стопанството допълват доходите си и от селски туризъм, като наскоро са ремонтирали и преоборудвали старите обори в селски хотел, предлагащ нощувки и закуска. Марвин е щастлив, тъй като не само синът му, но и внуците му проявяват интерес към земеделието, така че със сигурност ще има кой да наследи стопанството.

В стопанството на семейство Рю работи и още един стар боец – комбайнът Massey Ferguson 800, произведен през 1982 г. Марвин го е закупил преди 7 години. „Това е забавна история. Синът ми се женеше, а ние все още имахме едно неожънато поле, което трябваше да приберем в сватбения ден, тъй като се очакваха силни дъждове. Бях се разбрал с един съсед да дойде да ожъне, но той така и не се появи. Тогава спешно взехме от една разпродажба този комбайн, разказва Марвин. – Много надеждна машина. Не правим нищо друго освен да го смазваме, а той никога не ни е отказал да запали. Много добре се разбират с неговия комбайнер – 78-годишния Джон“, завършва разказа си със смях Марвин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X