ООН предупреди, че запасите от пшеница на Земята стигат за 10 седмици

Глобалната продоволствена несигурност достигна нива, невиждани от финансовата криза през 2008 г., и само ще се влошава, ако няма агресивна намеса за справяне със ситуацията, каза експерт по продоволствената несигурност пред Съвета за сигурност на ООН тази седмица.

Нахлуването на Русия в Украйна „не започна криза в продоволствената сигурност, но добави гориво към огъня“, каза Сара Менкер, главен изпълнителен директор на Gro Intelligence – глобална компания, която използва изкуствен интелект, публични и частни данни за прогнозиране на тенденциите в предлагането на храна. „Това не е циклично. Това е сеизмично“, каза Менкер по време на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН. „Дори войната да приключи утре, проблемът ни с продоволствената сигурност няма да изчезне скоро без съгласувани действия“, каза тя.

Преди да започне конфликтът между Русия и Украйна двете страни държаха общо една трета от световния износ на пшеница и бяха в топ пет на най-големите износители на царевица. В съчетание с широко разпространения недостиг на торове, проблеми с веригата за доставки и рекордни засушавания, светът разполага с пшеница за около 10 седмици, каза Менкер.

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли предупреди Съвета за сигурност, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ заради ескалацията на цените на храните, които вече предизвикват протести и бунтове и нарастващ глад. Кризата може да добави поне 47 милиона души към 276-те милиона гладуващи преди нахлуването на Русия в Украйна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X