Индия ограничава износа на захар в света

Индия реши да ограничи продажбата на захар на международните пазари само дни, след като забрани износа на пшеница, предаде Си Ен Ен. В изявление в сряда индийското правителство заяви, че ще ограничи износа на захар до 10 милиона тона за пазарния сезон, който продължава до септември, за да поддържа цените под контрол. Търговците също така са помолени да търсят „изричното разрешение“ от властите, ако искат да изнасят захар между 1 юни и 31 октомври.

Индия е най-големият производител на захар в света и вторият по големина износител след Бразилия. Правителството на Нарендра Моди заяви, че трябва да предприеме действия за поддържане на запасите от захар в страната след „безпрецедентен ръст на износа“ миналата година и през настоящия сезон.

Ходът за ограничаване на износа идва в момент, когато годишната инфлация на дребно в третата по големина икономика в Азия достигна 7,8% през април – най-високото ниво от близо осем години. Големите производители ограничават износа на селскостопански продукти заради ковид кризата и шока в предлагането, предизвикан от инвазията на Русия в Украйна през февруари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X