Близо 600 противоградни ракети са изстреляни в Хасковска област

На 26.05.2022 г. от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са изстреляни близо 600 противоградни ракети в Хасковска област. Причина за това е образуването на градоносни облаци. Изстрелването на ракети е започнало в 16:53 ч. в Старозагорска област и е продължило на територията на Хасковска област близо 4 часа, без прекъсване, през 2 – 3 минути. Общо в Хасковска област са обработени 9 градоопасни облака.

Рано сутринта на 27.05.2022 г. постоянно действащите комисии към Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково са започнали оглед за евентуално нанесени щети от падналия дъжд примесен с градушка. До момента в Областната служба „Земеделие“ няма подадени заявления от земеделци за нанесени щети.

От 21.04.2022 г. – началото на активния сезон по противоградова защита, до момента са проведени 42 въздействия, обработени са 136 градоопасни облака и са били изстреляни 2012 ракети в териториите, защитавани от ракети. От 24.05.2022 г. е започнала и защитата от градушки със самолетен способ – в Северно централна и Североизточна България.

Отново напомняме, че земеделските стопани, пострадали от градушки, могат да подават своите заявления за проверка от постоянно действащите комисии на територията на съответната област.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X