Зелената сделка не е мъртва, твърди чешки министър

Според чешкия министър на земеделието, Зденек Некула, който се готви да поеме председателството на Съвета на ЕС по земеделие през юли, Зелената сделка трябва да остане основен приоритет на селскостопанския сектор въпреки войната в Украйна.

„Не можем да се фокусираме през цялото време върху увеличаването на производството, трябва да мислим и за други аспекти, околната среда и още области“, заяви министърът пред журналисти на брифинг в сряда (25 май).

Тъй като Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, Некула ще председателства заседанията на министрите на земеделието до края на годината.

„Не можем да се откажем от Зелената сделка. Зелената сделка не е мъртва“, подчерта той и добави, че „ако искаме да ядем здравословна храна, ако искаме да пием чиста вода, трябва да променим подхода си и начина, по който възприемаме нашата природа, нашия ландшафт“.

„Зелената сделка“ е мащабен набор от политически инициативи, които имат за цел да направят ЕС климатично неутрален през 2050 г.

Министърът, който е и запален пчелар, заяви, че силно подкрепя амбицията на ЕС до 2030 г. 25% от земеделските земи да се обработват по биологичен начин, като добави, че Чехия ще се съсредоточи върху инструменти, които помагат за увеличаване на търсенето на биологични продукти, като например чрез зелени обществени поръчки за училища и обществени столови.

Въпреки това той призна, че макар целите на Зелената сделка да трябва да останат непроменени в дългосрочен план, „все пак е от изключителна важност да се реагира на някои неща“.

„Трябва да видим каква е настоящата ситуация, трябва да видим войната в Украйна, свързана с въздействието например на рязкото покачване на цените на енергията на торовете и други стоки“, каза той.

За Некула добър пример за справяне както с аспектите на продоволствената сигурност, така и с управлението на природата, идва от прецизното земеделие, чрез което земеделските стопани ще могат да намалят обема на вложените средства, като например пестициди, и да поддържат нивата на производство.

„Прецизното земеделие е бъдещето на европейското земеделие и тема, която бих искал да придвижа [по време на чешкото председателство на ЕС]“, каза той и добави, че тази концепция се отнася както до краткосрочните, така и до дългосрочните подходи.

Отмяна на наследството на Бабиш

Некула беше назначен за министър на земеделието през януари в дясноцентристкия кабинет на Петр Фиала, който от самото начало подчерта целта си да „се откъсне от предишното правителство, което прилагаше до голяма степен силно популистки подход – понякога дори недостатъчно далновиден от икономическа гледна точка“.

Според новия чешки министър, този популистки подход се е отразил най-вече в начина, по който страната се е справяла със земеделските субсидии на национално и европейско равнище.

Предишното правителство беше оглавявано от противоречивия Андрей Бабиш, магнат в областта на хранително-вкусовата промишленост, чийто холдинг „Агроферт“ е основен получател на средства от Общата селскостопанска политика (ОСП) – програмата на ЕС за земеделски субсидии.

Некула призова за „нов стил“ по въпросите на селското стопанство, „който да отклони махалото в друга посока“, като се отдалечи от предишния подход, който облагодетелстваше големите компании и крупните бизнесмени за сметка на по-малките.

Настоящият вариант на националния стратегически план на Чехия – който оказва влияние и върху разпределението на земеделските субсидии на ЕС в страните през следващите години – е изготвен от правителството на Бабиш.

Намерението на новото правителство е да приведе плана в съответствие със собственото си коалиционно споразумение, в което сред приоритетите е включено намаляването на субсидиите за големите земеделски компании.

Необходими са целенасочени действия по отношение на цените на храните

Въпреки че си запазва острата критика към фокуса на ЕС към производството на храни в условията на война в Украйна, министърът заяви, че не подкрепя идеята за намаляване на ставките на ДДС върху хранителните продукти.

Тази идея беше представена от Комисията в нейното съобщение относно продоволствената сигурност като начин да се помогне на хората да се справят с рязкото покачване на цените на храните.

„Точно сега не трябва да променяме ДДС на хранителните продукти твърде много, за да осигурим стабилност на бюджетите“, каза министърът.

Вместо това страните от ЕС трябва да се съсредоточат върху предоставянето на „целева помощ“, за да помогнат на най-уязвимите групи от населението, каза той.

Това включва пенсионерите и възрастните хора, обясни Некула, като посочи примери от Чехия, която наскоро увеличи пенсиите и предложи еднократно плащане за подпомагане на семейства с деца под 18-годишна възраст.

Без подкрепа за Nutri-score

Макар че приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС все още не са официално представени, министърът посочи някои от ключовите теми по време на своето управление на Съвета AGRIFISH. То ще съвпадне с предложението на Европейската комисия за етикетиране на опаковката, което се очаква към края на годината.

Запитан за мнението си по спорния въпрос, Некула отправя остра критика към най-разпространената в момента система, известна като „Nutri-score“.

„Не съм ентусиазиран от системата Nutri-score“, каза той и добави, че вместо това предпочита подхода „Nutri-inform“, възприет от Италия, който той нарече „много по-добър“.

Nutri-Score е етикет за хранителна стойност, който превръща хранителната стойност на продуктите в код, състоящ се от пет букви от А до Е, всяка със собствен цвят.

Тя се оказа противоречива, особено в южната част на Европа, която предложи алтернативна система, известна като „Nutri-inform“.

Запитан за мнението му, министърът изрази някои критики, които повтарят основната позиция на Италия, и спомена например, че ако „се сравнят зехтин и кока-кола, прилагайки този подход на Nutri-score, парадоксално кока-колата би била по-здравословна от зехтина“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X