Почти 5 млн. лв по Ковид мярката за розопроизводителите

С оглед предоставянето през 2022 г. на своевременна допълнителна подкрепа в сектор „Земеделие“ министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия схема за държавно подпомагане „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, която бе одобрена от ЕК на 7 април 2022 г. и ще се предостави за осигуряване на ликвидност за земеделските стопани, включително и розопроизводителите, чрез компенсиране на част от повишените разходи за производство заради пандемията от коронавирус, заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на Празника на розата в Карлово, традиционно отбелязван от общината, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. „Бюджетът по схемата е в размер на 143,5 млн. лв., като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лв./ха (около 5 млн. лв.). Изплащането на средствата е предвидено до 15 юни 2022 г.“, уточни министърът.

Той посочи, че в момента в условията на действащ Закон за маслодайната роза са регистрирани над 2800 земеделски стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 хил декара и производство на 14-15 хил тона розов цвят. „През последните няколко години розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред много предизвикателства и ръководството на министерство на земеделието търси всички възможни механизми за подкрепа на земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, така че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост“, изтъкна министърът. По думите му министерство на земеделието отчита значимото място на розопроизводството в своите политики за развитие на сектора, като приоритетно работи и за утвърждаване на експортния му потенциал.

Иванов припомни, че над 3 века България е създавала и съхранявала традиции в отглеждането на рози и в розопроизводството. „ Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози. Българската маслодайната роза притежава неповторим традиционен аромат и е позната в различни краища на света. Българското розово масло, което се цени високо на международните пазари, заслужено дава на България името „страната на розите“, подерта той.

При посещението си в община Карлово министърът проведе среща с представители на ръководството на общината, председателя на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски, народни представители и розопроизводители от района. Бяха обсъдени теми, свързани с настоящата розоберна кампания и с изкупните цени. Присъстващите на срещата се бяха единодушни, че са нужни промени в Закона за маслодайната роза с оглед на подобряване на функционалността му. Присъстващите земеделски производители изразиха благодарност на МЗ за усилията и предвидените средства за сектора по COVID мярката в условията на увеличените разходи за производство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X