ИАБГ осигурява противоградова защита с ракетен способ в областите  Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково

Чрез самолетен способ са защитени Северна Централна и Североизточна България

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява продивоградова защита с ракетен способ на територията на Република България  в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково и с. Тъжа, а със самолетен способ в Северна Централна и Североизточна България.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви  и бързоразвиващи се метеорологични  процеси, които на много места водят до силни градушки. На 28.05.2022г.  в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

ИАБГ е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, за съжаление ИАБГ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка,  в частност в общините Неделино, Мадан, Златоград и Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини. ИАБГ напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за попаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник 30 май 2022 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X